Počuli ste už o pravidle 20-minútového jedenia? Takto zlepšuje trávenie a znižuje prejedanie
V súčasnej dobe veľa z nás venuje pozornosť tomu, čo je. Zamysleli ste sa však nad tým, ako dlho jete a aký to môže mať vplyv na celkové fungovanie vášho tráviaceho traktu?
Síce zdravé, ale rýchle jedenie
V súčasnej dobe by sa dalo povedať, že veľa z nás je posadnutá zdravou stravou, stravovaním, zdravým životným štýlom. Robíme však jednu zásadnú chybu... A to, že nevenujeme dostatočnú pozornosť tomu, ako dlho jeme jedno jedlo. Času je stále menej, vždy sa niekam už od rána ponáhľame a nakoniec zistíme, čo hoci zdravá strava, ale doslova ju do seba nahádžeme za pár minút, možno sekúnd.
Mohlo by vás zaujímať: Prestávky medzi jedlami sú dôležitejšie, než si myslíte: Takto ich zavediete do praxe a udržíte si krásnu postavu
20 minút je ten ideálny čas
Ako informuje odborník oslovený portálom mindbodygreen.com, dostatok času, ktorý vynaložíme pri jedení každého jedla počas dňa, môže výrazne pomôcť pri pocite sýtosti, plnosti a tým pádom znižuje prejedanie sa. Viete, prečo je práve 20 minút ten ideálny čas, ktorý by ste mali venovať jedeniu každého jedla?
Existujú tri hlavné hormóny zodpovedné za hlad a sýtosť
„Toto 20-minútové okno využíva spojenie čreva a mozgu, obojsmernú komunikačnú cestu, ktorá koordinuje chuť do jedla a sýtosť na základe hormónov, ktoré sa produkujú v reakcii na príjem potravy,“ objasňuje odborník pre spomínaný portál. Ako prezrádza ďalej, existuje niekoľko hormónov zodpovedných za hlad a sýtosť, ale hlavné tri sú ghrelín, cholecystokinín (CCK) a leptín: „Tieto hormóny sa tvoria v čreve ako odpoveď na neprítomnosť alebo prítomnosť potravy. Keď je grelín vysoký, cítime hlad. Keď sú leptín a CCK vysoké, cítime sa sýti a sme pripravení prestať jesť,“ pokračuje.
Čítajte tiež: Jednotlivé jedlá by mali mať poradie: Len tak znížite podľa odborníka hladinu cukru v krvi o 75%
Keď hormóny kolíšu, v črevách je optimálna výživa
Inými slovami, počas jedenia sú signály sýtosti CCK a leptín produkované ako odpoveď na jedlo a živiny vstupujúce do žalúdka, zatiaľ čo ghrelín, hormón hladu, je postupne potláčaný: „Keď tieto hormóny kolíšu, signalizujú mozgu, že v čreve je optimálna výživa. To pomáha podporiť pocit pohodlnej sýtosti z jedla. Toto kolísanie hormónov znižuje odmenu z jedla a vypína signály na pokračovanie v jedení, čo tiež pomáha znižovať prejedanie,“ vysvetľuje odborník ďalej.
Neprehliadnite: Ako začať jesť zdravo? Týchto 8 zmien schválených odborníkom funguje dlhodobo
Tieto hormóny však nefungujú ako vypínače svetla, potrebujú čas
Problémom ale je, že tieto isté hormóny nefungujú ako vypínače svetla, teda nezapínajú alebo nevypínajú signály hladu. Potrebujú čas, počas ktorého postupne zvyšujú alebo znižujú signál. Teda, keď jeme jedlo, naše hormóny sa pomaly posúvajú, aby povedali mozgu, že sme spokojní, ale vyžaduje si to čas: „Práve 20 minút na jedno jedlo je presne to časové okno, počas ktorého dôjde k hormonálnym posunom. Ako registrovaný dietológ hovorím, že je dobrým pravidlom zamerať sa na to, aby čas jedla trval celých 20 minút alebo viac,“ dodáva na záver.
Dbáte na to, aby ste každému jedlu venovali aspoň 20 minút, kým ho zjete?
spolu hlasovalo 137 ľudí