Potravina číslo 1 pre zdravie nášho mozgu: Nutričný psychológ odhaľuje prečo
Vhodné jedlo ako neoddeliteľná súčasť správneho fungovania mozgu. Aj táto oblasť nutričnej psychológie sa v súčasnosti skúma. Záver? Kľúčom sú potraviny s vysokým obsahom DHA. Práve tá je nenahraditeľná pre zdravie mozgu. Prečo a v ktorej potravine je jej najviac?
Vhodné jedlo ako neoddeliteľná súčasť správneho fungovania mozgu. Ktoré to je a prečo?
Jedna potravina, ktorej výživová sila sa často prehliada
Na túto tému sa pre portál mindbodygreen.com vyjadril nutričný psychológ Drew Ramsey. Vraj existujú určité živiny, ktoré dokážu náš mozog udržať v dobrej duševnej kondícii. Ide konkrétne o jednu potravinu, ktorej výživová sila sa často prehliada. Ide o sardelu, alias ančovičky, ktoré sa môžu pochváliť niektorými pôsobivými kognitívnymi výhodami a ako poznamenáva Ramsey: „Veľa ľudí nemá sardelu v láske.“ Tu sú však dôvody, prečo by ste jej mali dať šancu...
Mohlo by vás zaujímať: 3000 rokov stará potravina, ktorá posilní črevá: Toto sú 4 spôsoby ako si ju pripraviť najchutnejšie
Kľúčom je DHA
Podľa Ramseyho nutričná sila a hodnota sardely alebo ančovičky spočíva v omega-3 mastných kyselinách s dlhým reťazcom: „Jedna sardela má 87 miligramov omega-3 tukov s dlhým reťazcom. Pre zaujímavosť, 1 150 miligramov je obsiahnutých v jednej plechovke, práve toto sú skutočne dôležité omega-3 tuky z hľadiska údajov o zdraví mozgu. Sú to veľmi krehké tuky, sú to veľmi dlhé tuky a tvoria DHA,“ objasňuje. Ako pokračuje ďalej, DHA je špeciálna omega-3 kyselina, o ktorej sa preukázalo, že pomáha zachovať mozgové bunky a podporuje kognitívne funkcie. Jedna štúdia tiež zistila, že dospelí, ktorí užívali doplnok DHA po dobu šiestich mesiacov, mali zvýšenú pamäťovú funkciu v porovnaní s tými, ktorí dostávali placebo. Ďalší odborníci zase tvrdia, že DHA je dôležitá, pretože má silné protizápalové vlastnosti.
Č9tajte tiež: Štyri potraviny, ktoré klamú náš mozog: Ktoré to sú a ako je to vlastne možné?
DHA aj z iných rýb, prečo práve ančovičky?
Mnohí by argumentovali, že veď predsa DHA môžeme získať z mnohých rýb zo studenej vody. Prečo teda práve ančovičky? Odpoveď opäť poskytuje Ramsey: „Nielenže sú plné omega-3, ale kvôli ich menšiemu vzrastu je tiež menej pravdepodobné, že budú obsahovať ortuť a iné znečisťujúce látky, ktoré sa hromadia pri každom kŕmení týchto rýb.“ Ak sú k tomu všetkému umiestnené v kvalitnom olivovom oleji, budete mať na tanieri ešte viac zdravých tukov.
Neprehliadnite: Ekologické jedlo plné živín, vitamínov aj minerálov. Neuhádnete, o čom je reč!