Tieto živiny sú podľa nového výskumu skutočne dôležité pre udržanie zdravého črevného mikrobiómu: O ktoré ide?
Črevnému mikrobiómu by sme z hľadiska celkového zdravia tela mali venovať najviac pozornosti. Jeho kvalita rozhoduje o tráviacom zdraví, nálade aj imunitnej odpovedi organizmu. Preto ho musíme vyživovať rozmanitou a zdravou stravou s týmito živinami.
Nový výskum hovorí o týchto konkrétnych živinách
Ako informuje portál mindbodygreen.com, jedenie stravy šetrnej k našim črevám je jedným z najefektívnejších spôsobov ako posunúť našu črevnú mikroflóru. Podľa nového prieskumu v časopise Journal of Functional Foods, ak chcete vyvážiť svoj mikrobióm, kľúčom sú jedny konkrétne živiny, a to antioxidanty. Zatiaľ, čo v minulosti sa vykonávali výskumy zamerané na spojenie medzi sacharidmi, vlákninou a bielkovinami a ich vplyvom na črevný mikrobióm, tento nový výskum sa sústreďuje na spojenie a vplyv antioxidantov na črevný mikrobióm.
Mohlo by vás zaujímať: 3 potraviny od odborníčky, ktoré optimalizujú metabolizmus: Vďaka nim sa vám zlepší trávenie
Príliš veľa voľných radikálov a málo antioxidantov
Ako prezrádza výskum a portál ho cituje, antioxidanty vychytávajú voľné radikály v tele: „Ak máme príliš veľa voľných radikálov a málo antioxidantov, vedie to k oxidačnému stresu – stavu, ktorý je škodlivý pre našu pokožku, kogníciu aj naše črevá... Mnohé štúdie uvádzajú, že dlhodobé vystavenie reaktívnym formám kyslíka (ROS) môže viesť k mikrobiálnej dysbióze, čiže v podstate nerovnováhe medzi dobrými a zlými baktériami,“ hovoria autori výskumu. Ako dodávajú, to následne vedie k celému množstvu problémov s tráviacim traktom, medzi ktoré patrí chronická únava, zápaly, potravinová intolerancia a dokonca aj kardiovaskulárne ochorenia, rakovina, cukrovka a obezita. Z toho vyplýva, že zvýšenie príjmu antioxidantov je vhodnou stratégiou na udržanie oxidačného stresu na nízkej úrovni a tým pádom aj pre zlepšenie zdravia čriev.
Čítajte tiež: Smoothie, ktoré podľa uznávaného gastroenterológa naozaj pomôže našim črevám: Vláknina je základom ingrediencií
Dúha na tanieri, vysoký príjem antioxidantov
Výskum Journal of Functional Foods ďalej vysvetľuje, ako rôzne zdroje antioxidantov majú špecifické výhody pre zdravie čriev. Ide o skupiny antioxidantov ako sú karotenoidy, polyfenoly, kyselina askorbová a minerálne prvky ako zinok a selén. Jedným z najlepších spôsobov ako si dopriať skutočne vysokú dávku antioxidantov na jedno posedenie je, že si urobíte potravinovú „dúhu“. Inými slovami, dáte si na tanier množstvo farebnej zeleniny, pretože „farba súvisí s antioxidačnou kapacitou niektorých druhov ovocia a zeleniny“.
Neprehliadnite: 3000 rokov stará potravina, ktorá posilní črevá: Toto sú 4 spôsoby ako si ju pripraviť najchutnejšie
Doplnky stravy sú tiež účinný spôsob
Ďalším spôsobom ako si doplniť do tela vyššie spomínané antioxidanty, sú doplnky stravy. Takto môžete tiež udržať vašu mikroflóru v špičkovej forme. Na výber máte viacero možností: „Môžete sa rozhodnúť pre doplnok, ktorý izoluje silné antioxidanty ako je vitamín C a zinok. Alebo obsahuje zložky bohaté na antioxidanty ako je kurkuma, ktorá preukázateľne neutralizuje voľné radikály a chráni telo pred oxidačným stresom,“ opisujú autori výskumu.
Autori výskumu tiež odporúčajú, aby sme zvýšili príjem antioxidantov v tele najmä po obdobiach zlého zdravia čriev, napríklad po užití antibiotických liekov, či napríklad po vianočnom prejedaní sa a zvýšenému príjmu spracovaných potravín.
Doprajete si denne potravinovú dúhu plnú antioxidantov alebo antioxidačné doplnky stravy, aby ste ochránili svoj črevný mikrobióm?
spolu hlasovalo 64 ľudí