Vianočná šišková torta: Nielenže skvele chutí, ale bude krásne zdobiť aj váš štedrovečerný stôl
Vianočná šišková torta bude ozdobou vášho slávnostne prestretého štedrovečerného stola. Mandľové šišky ako hlavné ingrediencia vás chuťou a vzhľadom určite nesklamú. Namiesto ovocných alebo čokoládových koláčov vyskúšajte práve túto tortu.
Budete potrebovať dve tortové formy s priemerom cca 20 - 24 cm.
Cesto:
250 g zmäknutého masla plus naviac na vymastenie tortových foriem
300 g kryštálového cukru
100 g bieleho jogurtu
3 PL rastlinného oleja
2 ČL vanilkového extraktu
4 vajcia
300 g samokypriacej múky
150 g marhuľového džemu
Na mandľové šišky:
150 g marcipánu
100 g pražených mandlí vo vločkách
kakao
Na maslový krém:
200 g masla
500 g práškového cukru
75 ml mlieka
1 ČL vanilkového extraktu
½ ČL mandľového extraktu
Mohlo by vás zaujímať: Vianočný koláč z bielej čokolády, pomaranča a brusníc: Dozdobiť si ho môžete aj snehovými pusinkami
Na ozdobenie:
1 vaječný bielok
100 g práškového cukru
8 vetvičiek rozmarínu
50 g brusníc
Postup prípravy:
Dve okrúhle tortové formy s priemerom 20 až 24 cm vymažte zmäknutým maslom a vyložte papierom na pečenie. Rúru predhrejeme na 180 stupňov C. Maslo a cukor vyšľaháme vo veľkej mise elektrickým šľahačom do svetlej a nadýchanej hmoty, cca 2 minúty.
Jogurt, olej, vanilku a vajcia spolu zmiešame v miske. Do maslovej zmesi pridajte múku a mokré ingrediencie spolu so štipkou soli. Všetko miešajte 1 až 2 minúty, kým nebude zmes hladká a krémová.
Cesto rozdeľte rovnomerne medzi dve tortové formy a povrchy zarovnajte špachtľou. Pečte cca 25 minút, alebo kým špajľa zapichnutá do stredov nevyjde čistá. Po upečení nechajte vychladnúť cca 15 minút priamo vo formách. Potom vyklopte na mriežku, aby úplne vychladli. Môžete si ich pripraviť aj deň, dva vopred.
Čítajte tiež: Perníková torta so slaným karamelom a smotanou na šľahanie: Ideálna na chladné zimné poobedia k šálke čaju
Ďalej si urobte ozdoby. Plech na pečenie vysteľte papierom na pečenie. Z bielkov zľahka vyšľahajte sneh a do misky dajte práškový cukor. Ohnite vetvičky rozmarínu do oblúčikov, pomôže im to sedieť okolo základne koláča. Vetvičky rozmarínu a brusnice namočte alebo ponorte do bielka a potom obaľte v práškovom cukre. Otraste, položte na podnos a sušte aspoň 1 hodinu.
Na výrobu mandľových šišiek rozdeľte marcipán na päť častí a každý z nich vyvaľkajte do tvaru vajíčka. Začnite na širšom konci a do marcipánu pod uhlom vtlačte lúpané mandle, aby vyzerali ako šiška. Takto prikryte jednu stranu každej marcipánovej gule. Dávajte pozor, aby ste nezlomili mandľové lupienky. Marcipánové šišky dáme na podnos a jemne poprášime kakaom.
Na prípravu maslového krému vyšľaháme maslo, práškový cukor, mlieko, vanilku a mandľový extrakt vo veľkej mise pomocou elektrického šľahača alebo v stojanovom mixéri, kým nebude zmes hladká a krémová, cca 3 minúty.
Položte jeden pagáč na tortový podnos a pomocou paletového noža rozotrite približne 6 lyžíc maslového krému. Navrch natrieme marhuľový džem a naň priložíme druhý koláč. Zvyšný maslový krém navrstvíme na vrch koláča a rozotrieme ho po vrchu a bokoch. Tento koláč vyzerá najlepšie v štýle „nahej torty“.
Neprehliadnite: Figovo medová vianočná torta: Dokonalá kombinácia ovocia, orechov a korenia
Omrazené vetvičky rozmarínu poukladajte okolo základne torty a na vrch položte opražené mandľové šišky a brusnice.
Dobrú chuť!