Vianočné pečenie, ktoré milujeme: Recepty na linecké či medovníky na moderný spôsob
Vianoce sú už pomaly za dverami. Ak aj vy vyvárate a pečiete obľúbené dobroty, máme pre vás tipy na ich vylepšené, no stále mimoriadne chutné verzie. Skúsite to?
Vegánske linecké koláčiky
Potrebujete:
- 300g hladkej múky
- 700g práškového cukru
- 200g rastlinného tuku
- 1PL rastlinnej smotany
- nastrúhaná citrusová kôra
- 1PL kakaa
- džem
- práškový cukor
Postup:
Všetky suché ingrediencie spolu zmiešame a pomaly k nim pridávame k ním rastlinný tuk so smotanou. Zmes spolu poriadne premiešame a odložíme do chladničky približne na jednu hodinu. Po vybratí ho rozvaľkáme a začneme vykrajovať tvary. V prípade, že sa nám cesto príliš lepí, pridáme múku. Do polovice si vykrojíme menšími formičkami malé otvor, aby sme ich následne mohli lepiť džemom.
Vykrojené cesto poukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie. Koláčiky pečieme približne päť minút na 170 stupňoch. Po vychladnutí ich následne lepíme džemom.
Prečítajte si: Vykúzlite si atmosféru vianočného trhu doma. Pripravte si varený punč a víno
Špaldové medovníky
Potrebujete:
- 400g špaldovej múky
- 120g medu
- 160g práškového cukru
- 60g Hery
- 2ks vajíčok
- 1KL medovníkového korenia
- 1KL sódy bikarbóny
- citrónová kôra
Postup:
Zo všetkých surovín spracujeme cesto, ktoré následne dobre premiešame. Necháme ho odpočívať najmenej 12 hodín, po vybratí ho rozvaľkáme na hrúbku maximálne pol centimetra. Vykrajujeme z nich tvary pomocou formičiek. Následne pečieme na 170 stupňoch približne desať minút. Na záver ozdobíme.
Neprehliadnite: Začnite už teraz! Pripravte si podľa nášho receptu najlepšie vianočné medovníky, aké ste jedli