Vianočná kamenistá cesta: Ak vám ostali zvyšky vianočných cukroviniek, vyskúšajte tento recept
Urobte si svoju vianočnú kamenistú cestu presne tak, ako ju máte radi. Stačia vám k tomu zvyšky vianočných cukroviniek a sušienok, ktoré vám ostali z vianočného pečenia. A potom sa už fantázii medze nekladú.
Ingrediencie:
100 g masla, nakrájaného na kocky, plus naviac na vymastenie plechu
250 g zostatých vianočných sušienok, ako sú krehké linecké pečivo alebo čokoládové sušienky
75 g olúpaných orechov
100 g zmiešaného sušeného ovocia (ako sú hrozienka, čerešne alebo zázvor)
75 g vianočných cukroviniek (cukríky, marshmallows alebo želé cukrovinky)
400 g nasekanej mliečnej alebo horkej čokolády
140 g zlatého sirupu (navážte ho rovno do panvice, ktorú použijete na roztopenie)
2 PL posýpky alebo viac sladkostí na ozdobenie
Mohlo by vás zaujímať: Škoricové kolieska: Expresne rýchle a chutné vianočné koláčiky
Postup prípravy:
Štvorcovú formu s priemerom 20 cm vymastite a vysteľte alebo použite 20 cm širokú silikónovú formu. Rozlámte sušienky na kúsky. Nemali by byť menšie ako hrášok, ale nie príliš hrubé, inak vaša kamenistá cesta nebude držať pohromade.
Väčšie orechy rozpoľte buď rozlomením alebo opatrným narezaním nožom a potom ich spojte so sušienkami. Akékoľvek veľké kusy sušeného ovocia tiež rozpoľte a sladkosti nakrájajte alebo nasekajte na menšie kúsky a potom ich pridajte do misy.
Čítajte tiež: Žiadne komplikované pečenie: Vyskúšate tieto lahodné štvorčeky z horkej čokolády, zázvoru a pistácií
Na panvici na miernom ohni za občasného miešania roztopte čokoládu, maslo a zlatý sirup. Potom nalejte na sušienkovú a orieškovú zmes a premiešajte tak, aby čokoláda všetko pokryla.
Zmes vyklopte do formy, potom zarovnajte vrch. Nemusí byť úplne hladká. Zvyšnú čokoládu rozpustite v mikrovlnnej rúre krátkymi údermi alebo v žiaruvzdornej miske nad malou panvicou s vriacou vodou, potom ňou pokvapkajte vrch a posypte ozdobami. Pred krájaním na štvorce nechajte vychladnúť aspoň 3 hodiny alebo cez noc. V chladničke vydrží tri až štyri dni.
Neprehliadnite: Medvedie labky: Tradičný recept ako od babičky
Dobrú chuť!