Presunúť na hlavný obsah

Betakarotén a jeho najbohatšie zdroje: Zaradením týchto potravín do jedálnička sa budete z bronzového opálenia tešiť dlhšie

Lifestyle

Horúce, slnečné dni, ktoré lákajú k vode, sú čonevidieť tu. Vysoký ochranný faktor na tvár i telo je povinnou výbavou každej plážovej tašky, o tom žiadna. Veľmi dobre však urobíte, ak s prípravou svojej pokožky začnete teraz, a to užívaním betakaroténu. My vám túto cestu uľahčíme zoznamom potravín, ktoré sú jeho najlepším zdrojom.

Všeobecne platí, že vitamíny a minerály je najlepšie získavať z vyváženej stravy. Betakarotén nie je výnimkou, má však výnimočné schopnosti. Tou prvou je, že len vďaka nemu si náš organizmus dokáže vyprodukovať vitamín A, ktorý je pre zdravý chod tela kľúčový. Ak má telo dostatočné množstvo "áčka"”, premena betakaroténu na vitamín A sa značne znižuje, to znamená, že betakaroténom sa nedá predávkovať.

Betakarotén a opaľovanie

Po krásnom letnom opálení túžime leto čo leto. Pre dosiahnutie bronzovej pokožky je dôležitý opaľovací krém so širokospektrálnym UV filtrom - UVA a UVB - a s ochranným faktorom 30 alebo 50 (nie nižším). Nanášaním ochrannej vrstvy na pleť a telo by sa však nemala začínať príprava pokožky na ostré slnečné lúče. 

Prečítajte si: Ochranné krémy pre ženy po 30-tke: Vďaka nim sa vám oblúkom vyhne predčasné starnutie a vrásky

Príprava pokožky na intenzívne slnenie by sa mala začať aspoň 10 týždňov pred dovolenkou, počas ktorých sa bude telu dodávať betakarotén, čiže antioxidant, ktorý potláča negatívny vplyv UV žiarenia. Preukázalo sa totiž, že užívanie betakaroténu má fotoprotektívny účinok, pod čím chápeme ochranu pokožky pred spálením. 

Pokiaľ teda chcete eliminovať riziko spálenia kože a chytiť vytúžený bronz, zaraďte do jedálnička mrkvu, žltý melón, marhule, papáju, pomaranče, jablká, špenát, kapustu, paradajky či papriku. Práve tieto potraviny sa hrdia vysokým obsahom betakaroténu. Platí však, že najlepšie je vstrebateľný s prídavkom tuku, preto si svoj šalát neváhajte pokvapkať trebárs za studena lisovaným olivovým olejom. Betakarotén z mrkvy sa zasa účinnejšie vstrebe do tela vďaka tepelnej úprave. 

Betakarotén a jeho najbohatšie zdroje

  • mrkva
  • žltý melón
  • marhue
  • papája
  • pomaranče
  • jablká
  • špenát
  • kapusta
  • paradajky
  • paprika

Neprehliadnite: Je zdravá a milovala ju aj Madame Pompadour: Špargľa má práve sezónu

Ak nie ste fanúšikom spomenutých potravín, betakarotén môžete dopĺňať formou tabliet z lekárne, ktoré sa vyrábajú aj na prírodnej báze.