Trik ako urobiť perfektný šalát
Šalát je synonymom zdravého jedla a životného štýlu. Navyše má nekonečné možnosti prípravy a kombinácie ingrediencií. Ako by však mal vyzerať perfektný šalát?
Šalát je každodennou súčasťou nášho jedálnička. Príprava šalátu nie je náročná a zvládne ju každý. Ingrediencie si vyberáme podľa toho, čo nám chutí a možnosti a kombinácie sú vždy veľmi široké. Dobrý a zdravý šalát by mal byť dokonalým dielom. Aké je jeho tajomstvo aby bol zdravý, poskytol nám veľa vitamínov, dodal nám ich efektívne a navyše výborne chutil?
Základ je základ
Základom šalát je zelená zelenina – kapusta, šalát rôznych druhov, rukola, či ďalšie „variácie v zelenom“.
Pridáme farbu
Vďačnou súčasťou šalátu sú suroviny, ktoré mu dodajú nielen vitamíny a nové chute ale aj pre oko príťažlivú farbu. Napríklad paradajky, paprika, mrkva, reďkovka, či červená kapusta. Mimoriadne obľúbenou súčasťou sú napríklad aj uhorky. Výber ingrediencií je na vašich chuťových pohárikoch.
Doplnky
Vo výbornom šaláte nesmú chýbať bylinky, či klíčky. Konkrétny výber je opäť na vašich chuťových pohárikoch, nezabúdajte však na ne a ich význam rozhodne nepodceňujte. Sú ako šperky na vašom outfite, dotvárajú ho do dokonalosti.
Zdravé tuky
V dokonalom šaláte nesmú chýbať „zdravé tuky“, napríklad zo semienok – slnečnicových, ľanových, orechy, či avokádo.
Záverečná šľahačka
Tak ako každé jedlo aj šalát treba dochutiť. Najčastejšie používame olivový olej, citrónovú šťavu, či cesnak. K bylinkám dokonalý priateľ.