Syrové quiche (nielen) pre náročných
Pozvali ste si na večeru priateľov a už od rána tuho premýšľate, akou dobrotou ich pohostiť? Máme pre vás skvelý tip, ktorý nepoteší azda len zarytých milovníkov mäsa. Je zdravý, jednoduchý na prípravu a vďaka štedrej porcii syra a smotany vašich hostí i spoľahlivo zasýti.
Ako pripraviť túto skvelú a zdravú pochúťku až pre osem ľudí?
Ingrediencie:
280 g hladkej múky + malé množstvo na poprášenie
165 g studeného masla nakrájaného na kúsky
500 g malých cibulí nakrájaných na tenké polmesiačiky
2 väčšie vajcia
250 ml smotany na šľahanie
150 g nahrubo nastrúhaného čedaru alebo iného výrazného syra
soľ a korenie
8 PL studenej vody
Postup
1. Z múky, 140 g masla, ¼ lyžičky soli a približne z 8 polievkových lyžíc studenej vody vytvorte cesto. Vytvarujte z neho guľu a dajte na 30 minút zachladiť do chladničky.
2. Na doske posypanej múčkou vyváľajte z cesta kruh o niečo väčší než je koláčová forma. Pomocou valčeka ho preneste do formy a zatlačte k okrajom tak, aby vznikla ,miska‘. Následne nechajte dvadsať minút schladiť.
3. Rúru predhrejte na 200 °C. V hrnci osmažte na zbytku masla za občasného miešania cibuľku, dokým neskaramelizuje. Potom ju stiahnite z ohňa. Dno cesta zľahka poprepichujte vidličkou, vyložte papierom na pečenie a zaťažte. Pečte 20 minút, dajte dole papier a pokračujte ďalších 5 až 10 minút, aby cesto zhnedlo.
4. V miske vyšľahajte vajcia, pridajte smotanu, cibuľu, polovicu syra, osoľte a okoreňte. Plnku dajte do cesta, posypte zbytkom syra a pečte zhruba 20–25 minút. Koláč je upečený, keď nôž zapichnutý do stredu vyjde čistý. Nechajte vo forme vychladnúť a podávajte. Dobrú chuť.