Presunúť na hlavný obsah

Výborné aj zdravé jahodové recepty

Recepty

Sezóna jahôd je v plnom prúde. Toto lákavé ovocie má v kuchyni široké uplatnenie. Ponúkame vám dva výborné jahodové recepty.

Jahodový koláč

Potrebujeme:

6 vajíčok

300 g hladkej múky

1 prášok do pečiva

150 g cukru

1 vanilínový cukor

150 ml oleja

150 ml mlieka

1 Zlatý klas

1 maslo

Jahody

červená želatína

Ako na to:

Celé vajíčka zmiešame s múkou a práškom do pečiva, pridáme cukor, vanilínový cukor, olej, mlieko a vymiešame dohladka. Cesto nalejeme na stredne veľký plech a pečieme na 180 stupňov 30 minút. Necháme vychladnúť. Pripravíme si plnku tak, že uvaríme zlatý klas a zmiešame ho s maslom, pridíme cukor podľa chuti. Keď korpus vychladne potrieme ho plnkou a poukladáme navrch jahody. Pripravíme si želatínu a zalejeme ňou jahody. Dobrú chuť

Jahodovo ovsene cookies

Potrebujeme (28 ks):
 
1/3 šálky arašidového masla (izbová teplota)
 
2/3 šálky hnedého cukru alebo medu,
 
1 vajce,
 
1 ČL mandľovej arómy,
 
1 ČL škorice
 
1 ČL bourbon vanilky,
 
6 – 8 väčších jahôd, roztlačených vidličkou,
 
½ špaldovej múky
 
½ šálky kokosovej múky,
 
2 šálky ovsených vločiek
 
½ ČL jedlej sódy,
 
štipka soli,
 
 
Ako na to:
V stredne veľkej mise zmiešajte múku, škoricu, vanilku, jedlú sódu, soľ . V ďalšej miske vyzmiešajte dohladka maslo a med.  Potom pridajte vajce, extrakt, jahodové pyré a znovu vymiešajte varechou. Nakoniec prisypte ovsené vločky. Ak sa vám bude zdať zmes riedka, pridajte ešte múku. Zmes by mala byť tuhšia. Na plech  vyložený papierom na pečenie tvarujte polievkovou lyžicou  „hrudky“. Pečte ich cca 10-15 minút. Dobrú chuť