Čerstvé a zdravé vitamíny z malého záhona
Veľa mladých rodín sa vysťahovalo z miest na vidiek a zakladajú si vlastné záhrady. A hoci víťazí okrasná záhrada nad úžitkovou, zelenina z vlastného záhona má rad predností.
Predovšetkým pestovateľ má istotu, že zelenina je zo zdravej pôdy bez chemických postrekov. Nehovoriac o tom, že zeleninu máme naporúdzi k raňajkám, večeri či nedeľnému obedu. Ak chceme naozaj čerstvú zeleninu, necháme si pri rodinnom dome kúsok miesta na zeleninové záhony. Skúsená zeleninárka Eva Šedivá radí, že na bežnú potrebu stačí záhon s plochou 3 x 8 m2.
V modernej rodine s deťmi je čas vzácny, pestovanie zeleniny berieme ako príjemné rozptýlenie, nie ako ,,robotáreň". Zhruba 25 m2 pri premyslenom striedaní plodín stačí na to, aby bola naporúdzi čerstvá zelenina od jari do jesene. Nepotrebujeme nákladné pomôcky, vystačíme s rýľom, motykou, hrabľami, kolíkmi, výsevnou doskou. Prácu pri sejbe nám urýchlia výsevné pásiky z vodorozpustnej fólie. Na urýchlenie rastu a ochranu pred škodcami využijeme netkané textílie.
Prvé vysievané plodiny
Jar bola chladná, len čo sa oteplí, zasejme zeleniny, ktoré idú do pôdy po jej zohriatí na 5 - 7 stupňov Celzia. Ako prvé sejeme hrach, reďkovku, cibuľu, pór, špenát a vysadíme sadzačku cibuľky a jarného cesnaku. Len čo sa dá vstúpiť do pôdy, zasejeme aj obe koreňové zeleniny mrkvu a petržlen. Buďme trpezliví, obe vzchádzajú dlho, 28 až 30 dní. Z reďkovky sa odporúča vysiať viac odrôd, ktoré postupne dozrievajú. Ponuka je bohatá a umožňuje, aby sme mali na stole reďkovku rôznych tvarov (guľatú, podlhovastú), sfarbenia a, samozrejme, chuti od pikantnej po jemnú.
Návrh na dobré spolužitie plodín
Prvý riadok - cibuľa Druhý riadok - mrkva Tretí riadok - šalát Štvrtý riadok - kaleráb Zeleniny z predpestovaných priesad a teplomilné plodiny. Výsev na priesadu sa robí zvyčajne vo februári a marci. Ak máme čas a chuť, predpestujeme si priesady vo vyhrievanom skleníku, v byte alebo si ich kúpime u osvedčeného záhradníka. Ako prvé vysádzame na záhony v druhej polovici apríla kaleráb a ostatné kapustoviny - znesú aj mierne mrazíky. O niečo neskôr sejeme už aj uhorky, cukety. Pre uhorky sa oplatí po zmocnení rastliniek použiť oporu v podobe plastových sietí. Plody budú čisté a rastliny nebudú ohrozovať hubové choroby. Priesady teplomilných rajčiakov a papriky vysádzame na záhony až v máji, keď sejeme aj fazuľku na zeleno a sladkú kukuricu. Ak máme miesto nazvyš, vysejeme aj minikukuričku, jej miniatúrne klásky sú výborne na zaváranie. Priesady brokolice, ktoré sú podobne ako ostatné kapustoviny atakované voškami, pokryjeme netkanou textíliou hneď po výsadbe.
Farebnosť zeleninovej záhradky
Zeleninová záhrada nie je fádny doplnok vašej záhrady. Popri chodníčku môže byť vysiaty kučeravý petržlen s krásnymi sýtozelenými rozstrapkanými lístkami. Nádherné farebné kompozície možno dosiahnuť aj striedaním šalátov od svetlozelených po červené až fialové. Rovnako dekoratívne pôsobia záhony papriky a rajčín s plodmi rôzneho tvaru, veľkosti a sfarbenia - červené, oranžové, zlatožlté. Estetiku záhrady zlepší a široké gastronomické využitie má aj cibuľa - žltá, biela, ba aj červená a bronzová.
Text: Jozef Sedlák pre Pravdu
Foto: Shutterstock