Sladký strapec hľadí z pergoly
Hrozno je súčasťou ovocnej misy, odkedy ho spoznali obyvatelia Kaukazu, starí Egypťania, Gréci či Rimania. Slovensko vďaka svojej unikátnej polohe ponúka stolové hrozno, ktorému sa nevyrovná nijaký konkurent z dovozu.
V čase dozrievania sa striedajú teplé dni s chladnejšími nocami, v dôsledku čoho sa u nás rodí aromatické hrozno s krásnymi kyselinkami - také v Európe málokde rastie. Vinič ako popínavá rastlina sa v záhradke stáva aj dekoratívnou rastlinou. Nielen preto, že ho možno viesť po slnečnom múre, natiahnuť na pergolu, alebo urobiť konštrukciu nad chodníkom. Vinič je dekoratívny listom a plodmi - ich sfarbením, tvarom strapca.
Vinič pri správnom výbere odrôd poteší od polovice augusta až do konca jesene. Skúsme teda pestovať hrozno tak, aby sme mali radosť v očiach a v ústach pôžitok z kráľovského ovocia. Ako na to, tu sú hlavné zásady od známych šľachtiteľov hrozna Ondreja Korpása z PD Strekov a Tibora Rumana zo Šenkvíc. Napokon najlacnejšie sadenice viniča kúpite priamo u ich množiteľov. Stoja od 1,15 do 1,35 eura za kus.
Kde a kedy vysádzame vinič?
Ideálne sú teplé chránené slnečné polohy bez mrazov v čase vegetácie. V chladnejších oblastiach sa môže pestovať pri slnečných a teplých múroch. Vinič potrebuje primerane úrodnú nezamokrenú pôdu s pH 6-7,5. Nemá sa vysádzať do bohatých pôd s veľmi dobrou zásobou živín, ktoré podporujú vegetatívny rast na úkor rodivosti. Vlhké pôdy treba zlepšiť v prípade potreby drenážou. Optimálny čas výsadby je marec až apríl najneskôr však do 10. mája. Pred vysadením upravíme pôdu. Na chudobných piesočnatých pôdach sa vrchná časť pôdy zapracuje na dno jamy s prídavkom dobre vyzretého maštaľného hnoja alebo kompostu. Pôda sa zavlaží sa nechá uľahnúť. Hrozno pestujeme na celom juhu Slovenska až po severný pás ohraničený líniou Nové Mesto nad Váhom - Pukanec - Košice - Vyšné Nemecké.
Text: Jozef Sedlák pre Pravdu
Foto: Shutterstock