Lososový tatarák s prepeličím vajíčkom
Prísady:
4 porcie
500 g lososa
4 prepeličie vajíčka
1 žltá paprika
80 g kapár
150 g zelených olív
tabasco omáčka
olivový olej
1 citrón
morská soľ
čierne korenie
Lososa nakrájame na malé kocky, dáme do misy, ochutíme soľou, čiernym korením, citrónovou šťavou, tabasco omáčkou a olivovým olejom. Papriku ošúpeme škrabkou na zemiaky, olivy vykôstkujeme a všetko nakrájame na malé kocky. Kocky z olív a papriky pridáme k lososovi, primiešame kapary a všetko dobre premiešame. Ochutnáme a prípadne ešte dochutíme. Náš tip: Tabasco omáčka sa pripravuje z veľmi až pálivo ostrej malej červenej papričky (tabasco pepper), ktorá pochádza zo štátu Tabasco na juhovýchode Mexika. Papričky sa rozdrvia a zmiešajú s miestnou vyťaženou soľou, vzniknutá hmota sa nechá v drevených sudoch 30 dní odstáť, potom sa do nej pridá francúzsky biely vínny ocot a omáčka opäť 30 dní zreje, kým je hotová a plní sa do typických fliaš.
Text: Katarína Sedláková
Foto: Ľuboš Pilc, Pravda