Ako pijú čaj vo svete
Viete, ako si vychutnávajú lahodný mok Číňania, Turci či dokonca Egypťania? Prečítajte si!
Číňania si obľúbili zelené a ovocné čaje, aj keď Čína produkuje obrovské množstvo čierneho čaju. Na pitie čaju používajú čajový servis pozostávajúci z malej kanvičky a miniatúrnych kalíškov.
Čaj je pre Tibeťanov posvätná obeť. Vareniu čaju venujú každý deň dôkladnú starostlivosť. Pijú slaný čaj - pripravuje sa z nastrúhaného kúska lisovaného čaju, ktorý sa povarí vo vode. Precedený nálev sa v drevenej nádobe dochutí maslom a soľou a naleje sa do kanvice nad ohniskom, aby zostal dlhšie teplý.
V Indii krátko povaria čajové lístky vo vode s mliekom a cukrom, prípadne s korením. Bežne na ulici dostanete veľmi silný zelený čaj s mliekom. Vo večne preplnených indických vlakoch sa nalieva z obrovských kanvíc do nepálených hlinených šálok, ktoré sa po vypití odhodia a recyklujú.
Turci nalievajú silný precedený čierny nálev do pohárov tvaru vázy a podávajú ho po celý deň. Čaju sa prikladá taký veľký význam, že matky sa pred svadbou svojho syna presviedčajú, či ho budúca nevesta dokáže správne pripraviť.
V Iráne a Afganistane sa čaj ako národný nápoj popíja z porcelánových hrnčekov žiarivých farieb. Zelený čaj sa pije na zahnanie smädu, zatiaľ čo čierny na zahriatie. Čaje sa značne sladia.
V Rusku je známy samovar, z ktorého sa čaj podáva. Populárny je tu zelený aj čierny čaj, ktorý sa pije z pohárov zasadených do kovových stojančekov s uškom. Pred napitím si Rusi dávajú do úst kocku cukru alebo lyžičku džemu.
Egypťania sú vyznávačmi silného a sladkého čaju. Servírujú ho v pohárikoch na podnose spolu s pohárom vody, cukrom, lyžičkou a niekedy aj s lístkami čerstvej mäty.
Vo Veľkej Británii tradičný čaj o piatej dodnes zostal neoddeliteľnou súčasťou každodenného života Britov. Priemerný Brit vypije približne 3,32 šálky čaju denne.
Text: Jana Véghová pre Pravdu
Foto: Shutterstock