Presunúť na hlavný obsah

Hovädzie závitky s majonézou

Recepty

Hlavným cieľom predjedla je navnadiť hostí na ďalšie chody, ktoré po ňom ešte prídu. Tradične sa ako predjedlá podávajú rôzne údeniny, syry či zelenina.

Marcel Ihnačák vytvoril svoje moderné predjedlá z hovädzieho mäsa, ktoré skombinoval so sviežou jarnou zeleninou. Tieto predjedlá ulahodia gurmánom i estétom.

Hovädzie závitky s majonézou
4 porcie 500 g hovädzej sviečkovice
1 mrkva 2 jarné cibuľky
1 zeler sedano
1 citrón
olivový olej
parmezán
soľ
čierne korenie
Majonéza:
3 žĺtky
300 g slnečnicového oleja
biely vínny ocot
citrón
soľ
čierne korenie
Očistenú a umytú zeleninu nakrájame na tenké pásiky (štýl julienne). Zeleninu dáme do misy, pokvapkáme citrónovou šťavou a olivovým olejom, ochutíme a dobre premiešame. Očistené mäso nakrájame na tenké plátky a ochutíme. Ďalej ho potrieme majonézou, pridáme pripravenú zeleninu a zvinieme. Závitky po vrchu posypeme parmezánom.
Majonéza:
Do misy dáme žĺtky a za stáleho šľahania metličkou pomaly prilievame olej až do stuhnutia. Potom ochutíme soľou, čiernym korením, bielym vínnym octom a citrónovou šťavou. Náš tip: Julienne (číta sa žilien) je zelenina nakrájaná na veľmi jemné prúžky, ich dĺžka zodpovedá šírke polievkovej lyžice. Opakom je gardien - krájanie zeleniny na štvorčeky.

Text: Katarína Sedláková pre Pravdu
Foto: Ľuboš Pilc