Presunúť na hlavný obsah

Ako skladovať kávu?

Recepty

Aká káva je chutnejšia — mletá alebo zrnková?

Odborníci všeobecne odporúčajú zrnkovú. Je lepšie investovať do mlynčeka na kávu. Ale najlepšou kombináciou je čerstvo pražená a pomletá káva. Vopred pomletá káva rýchlejšie zvetrá. A tiež ju treba dobre uskladniť.

Ako teda treba skladovať kávu v domácnosti?
Ideálna je vzduchotesná kameninová alebo sklenená nádoba uložená v chlade. Najhorší spôsob je odstrihnúť roh z kávového vrecúška a nechať kávu vyvoniavať do bytu. Časom v káve prebieha oxidácia tukov, ktoré žltnú. Káva môže byť ešte dobrá, ale už nie je chutná.
Ako dlho vydrží káva naozaj čerstvá?
Zatvorená štyri týždne, otvorená zrnková niekoľko dní, pomletá pár hodín. Po ôsmich týždňoch bude káva síce dobrá, ale nie úplne čerstvá.

Text: Jana Véghová pre Pravdu
Foto: Shutterstock