Presunúť na hlavný obsah

Pravidlá prípravy dobrej kávy

Recepty

Uvariť kávu by nemal byť veľký problém. Viete však, ako správne postupovať pri jej príprave?

1.Pravá aróma pochádza z čerstvo zomletých kávových zŕn. Pravidelne čistite násypku kávovaru od starého kávového prášku.

2. Svetlo, vzduch a blízkosť aromatických potravín ovplyvňujú arómu kávových zŕn aj mletej kávy. Balenie by malo byť po otvorení opätovne dobre uzavreté.
3. Kávové zrná je dobré skladovať pri nízkej teplote, keď sa ich aróma uvoľňuje pomalšie. Chladnička je dobrým miestom.
4. Ak ste nakúpili do zásoby viac kávových zŕn, najlepšie im bude v mrazničke. V extrémne chladnom prostredí sa aróma udržuje najdlhšie. Pred použitím nemusíte zrná rozmrazovať. Automat si s nimi poradí.
5. Tvrdá voda je hlavným nepriateľom kávovej arómy. Ak máte v domácnosti tvrdú vodu, nechajte ju niekoľko minút pred použitím prevariť.
6. Štipka soli pomôže vode zbaviť sa arómy chlóru. Soľ pridajte po prevarení tesne pred tým, ako zalievate kávu.
7. Pred zaliatím by mala mať voda 90 °C. Nechajte ju po prevarení vychladnúť.
8. Hotovú kávu opätovne nezohrievajte. Aróma kávy sa úplne znehodnotí.

Text: Jana Véghová pre Pravdu
Foto: Shutterstock