Presunúť na hlavný obsah

Veľkonočné inšpirácie

Recepty

Na veľkonočný stôl možno naservírovať jahňacinu, údené mäso či pletenec. Alebo porušiť tradíciu a vyskúšať čosi nové.

Prečo by veľkonočného baránka nemohol raz nahradiť napríklad slaný krokodíl? Šikovné kuchárky ho výmenou plnky ľahko premenia aj na sladkého krokodíla. Veď aj francúzske croissanty majú náplne od výmyslu sveta. A skvelým veľkonočným tipom je aj lahodný šunkový nákyp. Hodí sa k pečenej jahňacine i bravčovému mäsu alebo ho možno jesť aj samotný. Dobrú chuť!

Croissanty
600 g hladkej múky
pol litra mlieka
150 g droždia
10 g soli
30 g masla
2 vajcia
60 g práškového cukru
400 g masla a trocha hladkej múky do tukovej kocky
V mise rozmiešame droždie s trochou vlažného mlieka (nerobíme kvások), pridáme hladkú múku, soľ, mäkké maslo, cukor, vajcia. Všetko dobre premiesime a pridáme podľa potreby mlieko. Cesto má mať tuhšiu konzistenciu. Vypracujeme tukovú kocku zo 400 g masla a trochy hladkej múky. Cesto vyvaľkáme do obdĺžnika, tukovú kocku položíme doprostred a preložíme cez ňu cesto. Potom ho rozvaľkáme na obdĺžnik a preložíme na trikrát. Tento postup zopakujeme trikrát. Po poslednom preložení necháme hodinu odpočinúť v chladničke. Cesto vyvaľkáme na hrúbku 2,5 až 3 mm a vykrojíme z neho väčšie trojuholníky. Do stredu položíme náplň a zrolujeme na croissanty. Dáme na plech, ktorý sme vystlali papierom na pečenie. Necháme podkysnúť a potrieme rozšľahaným vajíčkom. Pečieme pri teplote 220 až 230 stupňov Celzia asi 10 minút.
Náš tip: Náplň môže byť sladká (čokoláda) alebo slaná (oravská slaninka).

Slaný krokodíl
Cesto:
500 g hladkej múky
100 g majonézy
250 ml vlažného mlieka
1 lyžička cukru
1 lyžička soli
pol kocky droždia (alebo 1 a pol lyžičky sušeného)
Plnka:
vajcia šunka, saláma pór tvrdý strúhaný syr

Cesto necháme dôkladne nakysnúť, rozvaľkáme na väčší plát. Podľa chuti si pripravíme akúkoľvek náplň - na našom obrázku je slaná. Na plát cesta rozložíme náplň, zvinieme a upravíme do tvaru krokodíla. Potrieme vajíčkom a dáme piecť do rozohriatej rúry.

Marinované kačacie prsia so šalátom z pomaranča
4 porcie
2 ks kačacích pŕs
50 g hrubozrnnej morskej soli
4 hviezdičky badiánu
10 koriandrových semien
kôra z 1 pomaranča
kôra z 1 citróna
1 nakrájaný strúčik cesnaku
čerstvo zomleté čierne korenie
olivový olej
červený pomaranč
čerstvá bazalka
Zálievka:
kvalitný olivový olej (3 diely)
biely vínny ocot (1 diel)
morská soľ
čerstvo zomleté korenie
Marinovanie:
Do kačacích pŕs nožom urobíme zárezy, do ktorých votrieme morskú soľ, rozdrvený badián, koriandrové semená, pomarančovú aj citrónovú kôru a cesnak. Položíme ich medzi dva podnosy a zaťažíme, aby soľ a ostatné chute prenikli do mäsa. Soľ vytiahne vlhkosť a zakonzervuje. Kačice necháme odstáť asi hodinu alebo aj dlhšie, aby sa sčasti marinovali a sčasti konzervovali. Potom všetky ochucovadlá otrasieme a z mäsa dôkladne vypláchneme soľ. V panvici rozohrejeme trochu olivového oleja, vložíme kačacie prsia kožou nadol a pri vysokej teplote opekáme 2 minúty do zlatohneda. Prsia obrátime a opekáme ešte 1 minútu. Prsia odstavíme z ohňa a dáme chladiť na kuchynskú mriežku, aby šťava odkvapkala. Potom ich zabalíme do fólie. Vložíme do chladničky a chladíme asi 24 hodín, potom rozbalíme a kačacie prsia osušíme kuchynským papierom. Pokrájame a podávame so šalátom z pomaranča s octovou zálievkou a natrhanými bazalkovými lístkami.

Lahodný šunkový nákyp k mäsu
4 porcie
200 g šunky alebo údeného mäsa
1 väčšia cibuľa
1 celé vajce
3 vaječné žĺtky
hladká múka (podľa potreby)
nasekaná petržlenová vňať
vegeta
olej
štipka kypriaceho prášku
Šunku nakrájame nadrobno a spolu s nakrájanou cibuľkou orestujeme na troške oleja. Potom zmes môžeme rozmixovať na jemnejšie a necháme dobre vychladnúť. Vajce a tri žĺtky vyšľaháme do peny, osolíme, pridáme hladkú múku, kypriaci prášok, rozmixovanú šunkovú zmes a posekanú petržlenovú vňať. Cesto nalejeme do vymastenej a strúhankou vysypanej formy na pečenie muffinov. Nákyp pečieme na 170 stupňoch Celzia asi 10 - 12 minút. Náš tip: Nákyp možno ochutiť aj strúhaným parmezánom, chrenom alebo nasekanými bylinkami. Ingrediencie len primiešame do cesta. Podľa možností používame radšej vňať petržlenu listového, pretože má lepšiu chuť ako petržlen kučeravý. Kučeravý je vhodný najmä na zdobenie jedál.

Text: Katarína Sedláková pre Pravda ženy
Foto: Ľuboš Pilc, Pravda