Presunúť na hlavný obsah

JEDZTE POTRAVINY S NÍZKYM GLYKEMICKÝM INDEXOM

Zdravie a relax

Takmer každý jeden z nás už v živote prekonal nejakú diétu, no väčšinou s opačným výsledkom ako skutočne očakával. Najzradnejší je jojo efekt, keď si po týždňoch diét dáte oddych a kilá sa vrátia naspäť. Preto vám odporúčame jesť potraviny, ktoré majú nízku hladinu glykemického indexu. To znamená, že sa postupne premieňajú na cukor a rovnako postupne uvoľňujú aj energiu, čo podporuje uspokojenie chuti do jedla. Najnižší index majú jablká, kapusta, ryža, šošovica, jahody, grapefruit a sója.

Nemôžete sa však stravovať čisto len na zelenine a ovocí. Potrebujete aj sacharidy – chlieb, zemiaky, ryžu alebo cestoviny, pretože sú pre vás akýmsi hnacím motorom. Inak si môžete  privodiť srdcovo-cievne problémy. Stačí, ak napríklad biely chlieb nahradíte celozrnným a hneď sa budete cítiť lepšie a najmä zdravšie. Rovnako to môžete urobiť aj s obľúbenými hranolčekmi, veď predsa aj varené zemiaky sú chutné. Vyšší glykemický index vykazuje aj prezreté ovocie, rozhodne sú pre vás lepšie tvrdšie žlté banány ako roztlačené s čiernou farbou. Odborníci však radia, že úplne by ste sa mali zbaviť sladkostí, piva alebo pukancov, ktoré obsahujú rýchle cukry. Ak však predsa len urobíte prehrešok, nejedzte tieto potraviny na lačno, skúste si pred tým dať kúsok nejakého ovocia a zapite ho vodou. Potom si doprajte kúsok vášho obľúbeného koláčika. Trochu vám dvihne hladinu cukru, no nie tak dramaticky ako keby ste ho zjedli len tak. Ak sa naučíte konzumovať potraviny s nízkym glykemickým indexom, ovplyvníte si tým nielen svoje zdravie, ale udržíte si správnu hladinu cukru a predĺžite si pocit nasýtenia. Nezabúdajte však, že žiadne jedlo vám nemôže pomôcť, ak ste leniví cvičiť, preto ku každej správnej strave patrí dobrý tréning v posilňovni, beh alebo akákoľvek iná športová aktivita.