VLAŠSKÉ ORECHY AJ PROTI RAKOVINE
Je známe, že vlašské orechy patri medzi tie potraviny, ktoré lekári odporúčajú pre množstvo pozitívnych látok. Poznatky, že vlašské orechy majú na organizmus blahodarné účinky, má predsa ľudstvo od nepamäti. O strome sa hovorilo, že má v sebe múdrosť božstva a prenáša ju na ľudí.
Orechy sa k nám dostali z juhozápadnej Európy a dnes ich existuje asi 150 druhov. Ako vlasť orechov sa však uvádza západná Čína, čaro orechov poznali starovekí Gréci, v rímskej ríši boli orechy zasvätené bohovi Jupiterovi a v týchto časoch sa rozšírili do severnej a západnej Európy, za oceán sa dostali až v 17. storočí. Vlašské orechy obsahujú omega-3 mastné kyseliny, vitamíny B, C, E, arginín, horčík, zinok, vápnik, železo a ďalšie prvky potrebné pre zdravý vývoj nášho organizmu. Sú bohatým zdrojom energie, znižujú cholesterol, ochraňujú organizmus pred aterosklerózou, vyživujú nervy a, ako sa zdá, znižujú riziko vzniku rakoviny. A to aj rakoviny prsníka, na čo nedávno prišiel výskumný tím z Marshallovej univerzity vo Virgínii. Pri pokusoch použil laboratórne myši vyšľachtené tak, aby dostali daný typ rakoviny. Pri tých, ktoré dostávali ako súčasť stravy vlašské orechy sa však nádory objavili v menšom počte, neskôr a boli menšie. Odborníci si myslia, že takto to bude fungovať aj u ľudí.