Presunúť na hlavný obsah

SÓJA: VÝŽIVNÁ BOMBA

Recepty

Čoraz viac sa hovorí o zdravej výžive a racionálnej strave. Sója právom patrí medzi najvýživnejšie potraviny vôbec. Zloženie tejto strukoviny je plné vitamínov a organizmu prospešných zložiek, ktoré majú výborné zdravotné účinky. Výskumy potvrdili, že pravidelná konzumácia sóje a sójových výrobkov môže niekoľkonásobne znížiť riziko ochorenia rakovinou. Okrem účinnej prevencie je aj nesmierne významným zdrojom bielkovín, čo oceňujú najmä vegetariáni. Ani to však nie je všetko, čo vám táto potravina môže ponúknuť.

Sója pochádza z Ďalekého Východu, kde ju pre jej široké využitie a výživnosť pestujú už stovky rokov. Sója je významným zdrojom bielkovín, širokého spektra vitamínov B, vápniku, fosforu, horčíku, železa a vlákniny. Konzumácia tejto potraviny chráni pred mnohými chorobami a zdravotnými ťažkosťami. Keďže sójové bôby obsahujú veľké množstvo lecitínu, zabezpečí vám to ochranu pred žlčovými kameňmi. Podobne je to s arteriosklerózou a ochranou obličiek. Okrem toho účinne vyrovnáva hladinu „dobrého a zlého“ cholesterolu či pomáha pri liečbe diabetes. Táto potravina rieši i problémy s hypertenziou. Sójové mlieko má podobný účinok na zníženie tlaku ako niektoré lieky. V neposlednom rade je však najmä nesmierne silnou prevenciou proti rakovine. Obsahuje päť látok s antikarcinogénnym účinkom, ktoré účinne chránia a pomáhajú liečiť nádorové ochorenia. Sója je považovaná aj za plnohodnotnú náhradu živočíšnych bielkovín, čo robí z tejto strukoviny ideálnu náhradu za mäso. Okrem zdraviu prospešných účinkov sa táto potravina cení aj pre jej dostupnosť, cenu a najmä širokú možnosť využitia. Nemusíte konzumovať iba sójové bôby. Vo veľkom množstve sa v gastronómii používajú sójové vločky, múka, olej, známa sójová omáčka... Najmä vegetariáni si iste cenia sójové “mäso“. Je to veľmi obľúbená potravina, ktorá sa ľahko skladuje i spracúva. Je možné ju upraviť na mnoho spôsobov, pričom je často na nerozoznanie od živočíšnych produktov. Ďalšou nesmierne zdravou a tvárnou potravinou je jeden z najznámejších produktov zo sóje - tofu syr. Je to mäkký syr, ktorý možno nakladať, údiť, marinovať, opekať či inak spracovávať. Tajomstvom gurmánskeho pôžitku sójového jedla je umenie dochucovania.