CEREÁLIE PRE ZDRAVIE A ŠTÍHLU LÍNIU
Počas každodenného zhonu mnohí často zabúdajú na vyváženú a výživnú stravu. Zaradením cereálnych potravín do jedálneho lístka si rozhýbete váš metabolizmus a zásobíte telo neoceniteľnými živinami. Navyše je tento druh potravín ideálny, ak si chcete udržať váhu alebo zhodiť nadbytočné kilogramy. Celozrnné výrobky a cereálie by na vašom stole rozhodne nemali chýbať.
Mnohí si pri predstave cereálií vybavia ovsené vločky alebo müsli. Nie je to však iba spôsob rýchlych a výživných raňajok, ale aj zdraviu prospešný celodenný spôsob stravovania. Je jedno, či ich konzumujete ráno alebo poobede, dôležité je zloženie a kombinácie. Je to široká skupina výrobkov zdravej výživy vyrábanej z obilia, kukurice či ryže. Výhodou je vysoký obsah vitamínov, minerálnych látok, stopových prvkov a cennej vlákniny, ktorú v necereálnych alternatívach ťažko nájdete. Obsah tuku v obilninových zrnách je nízky, navyše ide o takzvaný zdravý tuk. V obilninách sa nachádzajú aj mnohé stavebné a ochranné látky. Najmä v obaloch a klíčkoch zŕn sú vitamíny skupiny B, vitamín E a minerálne látky, predovšetkým vápnik, horčík, železo a fosfor. Nachádza sa tu aj vzácna vláknina, ktorá je veľmi dôležitá pri prevencii, ale i liečbe mnohých ochorení. Vláknina bojuje aj proti onkologickým a kardiovaskulárnym ochoreniam, priaznivo ovplyvňuje činnosť hrubého čreva, pomáha pri chronickej zápche alebo pri problémoch s nadmernou hmotnosťou. Ak túžite stratiť prebytočné kilá, uprednostnite cereálie. Vymeňte biele pečivo za tmavé, kupujte miesto klasickej ryže hnedú, celozrnné cestoviny a sladké cornflakesy nahraďte ovesnými vločkami. Tieto potraviny sú nielen menej kalorické, ale aj vysoko výživné a podporujúce trávenie. Táto skupina potravín vám zabezpečí dokonalú výživu pre správne fungovanie organizmu. Ďalším plusom je, že zasýtia rýchlo a na dlhší čas. Práve preto je ideálne, ak máte vždy po ruke müsli tyčinku, ktorá vám pomôže prekonať ten najväčší hlad. Vyberajte však tie druhy, ktoré nie sú presladené či poliate kalorickou polevou. Napriek výživnosti a mnohým pozitívam nie je vhodné systematicky preferovať cereálie na úkor iných druhov jedla. Základom je pestrá a vyvážená strava, základom ktorej by mali byť zdraviu prospešné oleje, cereálne pečivo, cestoviny, ryža, ovocie, netučné mäso a zelenina.