ŠPALDA: ALTERNATÍVA PRE ZDRAVŠÍ ŽIVOT
Ak ste sa rozhodli urobiť niečo pre zdravie celej rodiny, zaraďte do jedálneho lístka špaldu. Je to najvýživnejší a najzdravší druh obilia, ktoré obsahuje množstvo vitamínov a zložiek prispievajúcich k dobrému tráveniu a odolnejšej imunite. Táto zdraviu prospešná potravina je veľmi výhodná aj pre jej široké spektrum potravinových produktov z nej vyrobených a jej využitie v kuchyni.
Špalda je druh obilia, ktoré pestovali už starí Egypťania, Kelti i Germáni. Pripisovali jej liečivé účinky, ktoré navyše dodávajú silu a krásu. Výhodou pri pestovaní tejto obilniny je vysoká odolnosť voči škodcom, chorobám a nepriaznivému počasiu. Z týchto dôvodov sa nemusí toľko umelo hnojiť a môže sa využívať v ekologickom hospodárstve či pestovať aj v náročnejších podmienkach. Pšenica špaldová obsahuje takmer všetky základné zložky dôležité pre zdravý ľudský organizmus, vrátane bielkovín, tukov, sacharidov, vitamínov, minerálnych látok a vysoký podiel nenasýtených mastných kyselín. Vláknina špaldy má jemnú štruktúru vlákien a jej konzumácia podporuje trávenie a črevnú peristatiku. Špalde sa pripisujú aj pozitívne účinky na stimuláciu imunitného systému a vhodnosť pri liečení niektorých alergií. Obsahuje i najviac bielkovín zo všetkých obilnín. Navyše je aj výborným zdrojom niektorých vitamínov skupiny B, predovšetkým tiamín, riboflavín, ale aj niacínu. Zaujímavý je aj obsah betakaroténu a tiokyanatanu, vyšší je obsah draslíka, síry a horčíka, veľké množstvo nenasýtených mastných kyselín. Neobsahuje však cholesterol. Snáď aj vďaka vyššiemu obsahu tuku vykazuje pozitívne pôsobenie na nervovú sústavu. Tejto potravine sa pripisujú aj protirakovinové účinky. V okrajových vrstvách zrniečok sa nachádza množstvo rastlinných estrogénov. Tie vraj dokážu pôsobiť na hormonálne predurčené druhy rakovinových ochorení. Z tohto zdravého obilia sa vyrába množstvo potravín, ktorými môžete nahradiť bežné výrobky. Základom je špaldová múka. Zo špaldy sa vyrábajú aj cestoviny, vločky i pečivo a je prísadou do mnohých iných druhov jedál. Konzumujú sa aj zelené zrná, ktorých špeciálnou prípravou sa získava takzvaný zelený kaviár. Zdravú alternatívu máme pre vás aj v prípade nápojov, popularite sa totiž teší aj špaldová káva či špaldové pivo.