Kávový koláč so škoricou a muškátovým orieškom: Taký klasický, taký jednoduchý a hodí sa aj na raňajky
Tento koláč je ideálnou pochúťkou možno aj namiesto rannej šálky kávy. Je klasický a jednoduchý na prípravu. V kombinácii so škoricou a muškátovým orieškom ako podstatnými ingredienciami, si prídu na svoje predovšetkým milovníci kávy.
Ingrediencie na strúhankovú polevu:
olej v spreji alebo iný tuk na vymastenie
1 a 1⁄3 šálky polohrubej múky
1 šálka kryštálového cukru
2 ČL mletej škorice
1/2 ČL čerstvo nastrúhaného muškátového orieška
1/4 ČL jemnej morskej soli
1/2 šálky masla izbovej teploty
Mohlo by vás zaujímať: Obrátený jablkový koláč s maslovou polevou: Podávať ho môžete aj s vanilkovou zmrzlinou
Ingrediencie na cesto na koláč:
160g zmäknutého masla
1/2 šálky kryštálového cukru
2 veľké vajcia izbovej teploty
1 a ½ ČL vanilkového extraktu
2 a ¼ šálky polohrubej múky
1 a ½ ČL mletej škorice
1/2 ČL čerstvo nastrúhaného muškátového orieška
1 a ½ ČL prášku do pečiva
1/2 ČL sódy bikarbóny
1/2 ČL jemnej morskej soli
3/4 šálky cmaru izbovej teploty
Postup prípravy:
Predhrejte rúru na180 stupňov Celzia. Stredne veľkú misku natrite sprejom v oleji alebo dajte do nej štipku tuku a pripravte si všetky ingrediencie na strúhankovú polevu. V spomínanej miske zmiešajte múku, cukor, škoricu, muškátový oriešok a soľ, kým sa nespoja. Pridajte maslo a pomocou rúk dobre vymiešajte, kým sa maslo úplne nezapracuje a zmes nevytvorí vlhkú hrudu. Nemala by byť práškovej konzistencie, aby sa rozpadala v rukách. Potom si ju odložte na chvíľu bokom.
Čítajte tiež: Sladkosť pre dospelých: Vyskúšajte tento kávovo pekanový koláč v podobe lahodných štvorčekov
Následne sa pustite do prípravy cesta na samotný kávový koláč. Maslo a cukor šľahajte v miske elektrickým mixérom, kým nebude zmes ľahká a nadýchaná, 3 až 4 minúty. Pridajte vajcia, jedno po druhom, dobre premiešajte pri strednej rýchlosti, aby sa zapracovali, a po každom pridaní misku dobre zoškrabte. Potom v miske vyšľahajte múku, škoricu, muškátový oriešok, prášok do pečiva, sódu bikarbónu a soľ, aby sa spojili. Pridajte asi polovicu zmesi do mixéra k prvej zmesi a mixujte na nízkej rýchlosti, aby sa všetky ingrediencie spojili. Potom pridajte cmar a pomaly mixujte.Napokon pridajte všetky zvyšné suché ingrediencie a premiešajte.
Polovicu takto pripraveného cesta nalejte do pripravenej tortovej formy a rozotrite do rovnomernej vrstvy. Na cesto nasypte v rovnomernej vrstve asi polovicu strúhankovej zmesi. Na vrch nalejte zvyšné cesto a rozotrite do rovnomernej vrstvy. Cesto posypte zvyšnou strúhankovou zmesou, ktorú rovnomerne rozotriete po povrchu.
Neprehliadnite: Mrkvový koláč s mascarpone: Skvelý dezert na lenivé jesenné víkendy
Takto pripravený kávový koláč dajte piecť v tortovej forme pri 175 – 180 stupňov Celzia cca 35 až 40 minút, kým nie je koláč prepečený zvnútra a zlatistý po okrajoch.
Dobrú chuť!