Voňavý príbeh chleba: V čom je tajomstvo jeho dokonalej chuti?
Chrumkavá kôrka, nadýchaná striedka, prečo tak milujeme tradičné slovenské pečivo? Skrýva sa v ňom poctivé remeslo, overené recepty a vonia ako domov. Ani vy chlebu či rožkom nedokážete odolať, však?
Raňajky bez čerstvého pečiva? Pre väčšinu Slovákov nepredstaviteľné. Vôňa chrumkavých rožkov, žemlí či vianočiek jednoducho patrí na naše stoly a je pre nás doslova chlebom každodenným. Ak si obľúbené pečivo vyberáte v regáloch Kauflandu, možno vkladáte do košíka aj produkty, ktoré na trh prináša pekáreň Dobrota.„Každý mesiac upečieme asi 5 miliónov rožkov a vyše 380-tisíc bochníkov chleba,“ hovorí Tomáš Kajan, výkonný riaditeľ spoločnosti, ktorá má na Slovensku 9 prevádzok od Prievidze cez Trenčín, Martin až po Veľký Krtíš. Pracuje v nich takmer 650 zamestnancov a mnohí nastupujú do práce vtedy, keď si my líhame do postele. Aj vďaka nim si môžeme dať na raňajky chlieb či rožky, ktoré sú naozaj čerstvé.
Vyhráva rascová klasika
Hoci pekárenská výroba už využíva najmodernejšie technológie, v pekárňach Dobrota sa mnohé druhy chleba dodnes pripravujú ručne. Čo znamená, že cesto treba zamiesiť, nechať vykysnúť a vytvarovať z neho bochník, ktorý oddychuje v ošatke.„Dobrý pekár musí byť nielen zručný, ale potrebuje aj trpezlivosť. Veď kvások na chlieb potrebuje zrieť aj dvanásť hodín a kváskoví majstri ho doslova strážia, aby nepremeškali moment, kedy s ním môžu začať pracovať. Na pečivo treba striehnuť aj pri pečení, inak sa spáli,“ opisuje nástrahy pekárskej profesie Tomáš Kajan a dodáva, že chlieb tu pečú podľa receptov, ktoré sú staré aj niekoľko desaťročí.„Našim zákazníkom najviac chutí rascová a konzumná klasika, ale snažíme sa prinášať na trh aj novinky. Receptúry testujeme a vylaďujeme do dokonalosti aj niekoľko mesiacov, aby sme zabezpečili tú najlepšiu chuť. Samozrejme, občas sa vyskytnú aj nepodarky, pri vianočkách sme ich zažili viac, než by sme chceli,“ prezrádza s úsmevom.
V Dobrote sa myslí na množstvo detailov, vďaka ktorým má bochník chleba chrumkavú kôrku a mäkkú nadýchanú striedku. Samozrejmosťou sú kvalitné suroviny, takže múka aj kvások majú slovenský rodný list, no základ je v správnej receptúre cesta, kde sú všetky ingrediencie vážené doslova na gramy. Okrem nich však každý pekár do práce vkladá aj vlastné umenie, svoje robia tiež rôzne typy pecí či ošatiek, preto sa rascová klasika z trenčianskej pekárne môže jemne líšiť od bochníka z Prievidze či Dolného Kubína. V jednom si však každý môže byť istý. Že si ho ráno v Kauflande kúpi chrumkavý, doslova vytiahnutý rovno z pece.
V regáloch je široká ponuka pekárenských produktov
Chlieb a pečivo prichádzajú na pulty reťazca priamo z pekární, vďaka čomu tak zákazníci majú záruku skutočnej čerstvosti.„Pri tomto sortimente spolupracujeme s dodávateľmi zo všetkých regiónov Slovenska, aj s malými rodinnými pekárňami, ktoré z kapacitných dôvodov zásobujú len predajne v najbližšom okolí. Aj preto je naša ponuka v regáloch široká a dá sa počítať na stovky rôznych druhov,“ vysvetľuje Matúš Jaďuď, nákupca z oddelenia pečiva v spoločnosti Kaufland.
Mimochodom, aj výber pečiva podlieha sezóne. Kým na prelome rokov a počas sviatkov sa v predajniach zapráši najmä po sendvičových druhoch vhodných na chlebíčky, v lete sa častejšie spoliehame na žemle či ciabatty, ktoré sa hodia ku grilovacím špecialitám. Slovenské maškrtné jazýčky však nedajú dopustiť ani na sladké pečivo. V rebríčku obľúbenosti na plnej čiare vyhrávajú produkty s čokoládovými náplňami či polevami.
Na chlieb Slováci nedajú dopustiť, ale milujú aj sladké dobroty
Pekárenskému sortimentu však v Kauflande suverénne kraľuje tradičný bochník chleba, ktorým už naši predkovia vítali vzácnych hostí a v predajniach je overenou stálicou.„Vďaka dlhodobej spolupráci s pekárňami ako je Dobrota dokážeme reagovať na potreby zákazníkov aj tak, že keď sa zásoby vypredajú, môžeme čerstvé pecne do regálov doplniť aj priebežne počas dňa. Platí to aj pri rožkoch, ktoré v našej obchodnej sieti predávame v tisíckach kilogramov,“ pokračuje nákupca Matúš Jaďuď.
Ak je reč o rožkoch, spoločnosť Dobrota len vlani priniesla na pulty reťazca vyše sedem miliónov kusov. Nezaostáva však ani v dodávkach klasického chleba, sendvičovej Veky, pagáčikov či sladkých produktov ako vianočky, záviny alebo bratislavské rožky plnené makom či orechmi.
„Kaufland je pre nás viac ako len odberateľ,“ potvrdzuje Tomáš Kajan.„Je to férový obchodný partner, ktorý nám vychádza v ústrety a už jedenásť rokov sa na neho môžeme spoľahnúť. Aj vďaka nemu dobroty z Dobroty poznajú domácnosti na celom Slovensku,“ dodáva výkonný riaditeľ spoločnosti, kde pekári k remeselnému fortieľu predchádzajúcich generácií pridávajú aj kus srdca. Aby si každý, kto sa s pôžitkom zahryzne do voňavého chleba či chrumkavého pečiva, mohol povedať, že v ňom okrem tradičnej chuti cíti aj niečo navyše. Lásku k Slovensku.
- reklamná správa -