Sadlové orechové a makové rožteky: Ideálne aj na sviatočne prestretý stôl
Netradičné, nekysnuté cesto s bravčovým sadlom, ktoré v týchto rožtekoch nebudete ani cítiť. No dodá im ich jemnosť a originálnosť. Maková a orechová plnka sú zase presne to, čím ich treba naplniť, aby chute spolu dokonale ladili.
Na prípravu prvého cesta potrebujeme:
300 g bravčového sadla/masti
200g hladkej múky špeciál (môže byť aj špaldová)
Na prípravu druhého cesta potrebujeme:
250 g hladkej múky špeciál (môže byť aj špaldová)
1 ks vajce
1 PL octu
6 PL studenej vody
Na plnku potrebujeme:
300 g orechov alebo mletého maku
100 g práškového cukru
cca 7 PL mlieka
postrúhanú citrónovú kôru z polovice citróna
Mohlo by vás zaujímať: Vanilkové rožky ako obľúbená dobrota tohto obdobia. Podľa tohto ľahkého receptu ich zvládne pripraviť každý
Na obaľovanie:
práškový a vanilkový cukor
Postup prípravy:
Na prvé, mastné cesto, zmiesime bravčové sadlo a hladkú múku.
Na druhé, nemastné cesto, zmiesime hladkú múku, vajce, vodu a ocot. Nemastné cesto dáme na pracovnú dosku a naň položíme mastné sadlové cesto. Obidve spolu rozvaľkáme. Potom cesto poskladáme a celý postup zopakujme aspoň trikrát, aby sa dobre premiešali.
Keď už máme cesto aspoň 3 krát poskladané, rozvaľkáme ho do tvaru väčšieho kruhu. Rozdelíme radielkom na osem rovnakých častí ako pizzu.
Čítajte tiež: Pripravte si linecké koláčiky už s predstihom. Ich ľahšiu a zdravšiu verziu si okamžite obľúbite
Následne si pripravíme orechovú alebo makovú plnku tak, že zmiešame všetky ingrediencie. Potom z nej kladieme po lyžičke na každý trojuholník, ktorý zrolujeme do tvaru malého rožteka, a uložíme na plech vystlaný papierom na pečenie.
Následne takto pripravené sadlové rožteky potrieme rozšľahaným vajcom. Dáme piecť do vyhriatej rúry pri teplote 180 stupňov Celzia cca 25 minút aj dlhšie podľa potreby.
Neprehliadnite: Rýchle a chutné domáce rožky: Takto si upečiete vlastné pečivo, ktoré je dobré aj na druhý deň
Po upečení a vychladnutí ich obalíme v práškovom cukre zmiešaným s vanilkovým cukrom.