Florentské sušienky: Ideálne suché, voňavé, vianočné pečivo, ktorým môžete niekoho na Vianoce aj obdarovať
Skombinujte sušienkový, chrumkavý základ pokrytý čokoládou, s florentskou polevou a dostanete ideálne suché vianočné pečivo, ktoré si doprajete pri šálke čaju alebo kávy počas celého sviatočného obdobia. Aké ingrediencie presne potrebujete?
Na sušienkový základ potrebujete:
175 g zmäknutého masla
85 g kryštálového cukru
½ ČL vanilkového extraktu
225 g hladkej špaldovej múky, plus na posypanie
¼ ČL mletej škorice
Na florentskú polevu potrebujete:
50 g masla
50 g kryštálového cukru
50 g zlatého sirupu
1/2 ČL soli
50 g hladkej špaldovej múky
75 g nadrobno nasekaných čerešní
75 g lúpaných mandlí
150 g nasekanej tmavej čokolády
Mohlo by vás zaujímať: Figovo medová vianočná torta: Dokonalá kombinácia ovocia, orechov a korenia
Postup prípravy:
Pripravíme si sušienkový základ. Zmiešame maslo, cukor a vanilkový extrakt v jednej stredne veľkej miske s elektrickým šľahačom. Vyšľaháme do krémova. Pridáme hladkú špaldovú múku, škoricu a vareškou vypracujeme mäkké cesto. Sformujeme do tvaru gule a zabalíme do potravinovej fólie.Necháme aspoň 1 hodinu chladiť v chladničke.
Potom si pripravíme florentskú polevu. Najskôr si v hrnci rozpustíme maslo, kryštálový cukor, zlatý sirup a soľ. Odstavíme z ohňa, keď je to hotové a zašľaháme múku. Potom vmiešame čerešne a mandle. Odložíme nabok, necháme vychladnúť a trocha stuhnúť.
Medzitým si zapneme a predhrejeme rúru na 180 stupňov C a vystelieme plech papierom na pečenie.
Čítajte tiež: Vianočná šľahačková torta, ktorú si zamilujete: Príprava je jednoduchá a vizuálny efekt dokonalý
Vyhladnuté cesto si vyklopíme na pracovnú dosku a rozvaľkáme na hrúbku cca 1 cm. Pomocou vykrajovača na sušienky vykrajujeme, kým neminieme celé cesto. Prenesieme na plech vystlaný papierom na pečenie.
Na každú takto vykrojenú sušienku nanesieme za lyžičku florentskej polevy. Pečieme cca 12 – 15 minút, sledujeme povrch, kým nie je zlatistý.
Necháme vychladnúť na plechu aspoň 15 minút. Ak chcete, môžete následne každú sušienku ešte z polovice namočiť do roztopenej tmavej čokolády.
Neprehliadnite: Torta na štedrovečernom stole? Skúste škoricovú mňamku
Dobrú chuť!