Vianočný koláč z bielej čokolády, pomaranča a brusníc: Dozdobiť si ho môžete aj snehovými pusinkami
Pripravte si tieto Vianoce na štedrovečerný stôl netradične ovocnú verziu torty z pomaranča a brusníc. V kombinácii s bielou čokoládou a snehovými pusinkami bude nielenže skvele vyzerať na pohľad, ale tá chuť bude hovoriť sama za seba.
Na prípravu budete potrebovať dve tortové formy s priemerom cca 20 - 24 cm.
Ingrediencie:
300 g masla plus na vymastenie tortových foriem
200 g bielej čokolády, posekanej nadrobno
500 g hladkej múky
4 ČL prášku do pečiva
1 ČL sódy bikarbóny
500 g krupicového cukru
300 ml bieleho jogurtu
4 ČL vanilkového extraktu
1 veľký pomaranč, olúpaný a odšťavený
6 veľkých vajec
4 PL mlieka
Mohlo by vás zaujímať: Schwarzwaldská torta z chladničky: Čerešne, čokoládový krém a sušienky, bohatý dezert na sviatočné obdobie
Na šťavu:
200 g brusníc
150 g krupicového cukru
Na polevu:
200 g bielej čokolády nadrobno nasekanej
500 g zmäknutého masla
750 g práškového cukru, preosiateho
280 g smotanového syra, napr. ricotta
Na ozdobenie:
zakúpené alebo doma upečené snehové pusinky
Postup prípravy:
Rúru zohrejte na 180 stupňov C. Dno a boky dvoch tortových foriem vytrieme trochou masla. Potom dno a boky vyložte papierom na pečenie. Rozpustite 150 g masla so 100 g bielej čokolády v miske nad malým hrncom s jemne vriacou vodou. Uistite sa, že dno misky sa nedotýka vody. Každú minútu miešajte maslo a čokoládu, kým sa neroztopia. Odložte nabok, nechajte trochu vychladnúť.
Čítajte tiež: Torta na štedrovečernom stole? Skúste škoricovú mňamku
Medzitým si vo veľkej mise odmerajte 250 g múky, 2 lyžičky prášku do pečiva, ½ lyžičky bikarbóny a 250 g cukru. V strede urobte jamku a pridajte 150 g jogurtu, 2 ČL vanilkového extraktu, polovicu pomarančovej kôry a šťavy, 3 vajcia a 2 ČL mlieka. Všetko spolu vyšľaháme, potom vmiešame rozpustené maslo a čokoládu.
Keď je pripravená tortová zmes hladká, rozdeľte ju rovnomerne medzi dve tortové formy. Pečte na strednej priečke 25 až 30 minút. Skontrolujte, či sú hotové, zatlačením špajle do stredu ciest. Mala by vyjsť čistá.
Cestá nechajte 5 minút vychladnúť vo formách a potom ich presuňte na chladiacu mriežku. Umyte tortové formy a urobte z rovnakej gramáže a ingrediencií znova dve takéto cestá, aby ste vytvorili ďalšie dve vrstvy. Spolu budete teda mať 4 pagáče na koláč. Môžete ich pripraviť deň alebo dva vopred.
Na prípravu šťavy poduste brusnice a cukor na malej panvici 4 až 5 minút, kým nebude mať zmes podobu džemu a nechajte vychladnúť.
Na polevu roztopte bielu čokoládu v miske nad vriacou vodou. Odložte nabok a nechajte trochu vychladnúť. Maslo a práškový cukor spolu roztlačte a potom elektrickým mixérom vyšľahajte do hladka. Pridajte čokoládu a smotanový syr a znova šľahajte do hladka.
Následne vrstvíte. Najskôr jeden pagáč, ktorý potriete šťavou z brusníc a trochou polevy. Potom ďalší a postup opakujete, kým sa vám pripravené ingrediencie neminú. Končíte vrstvou polevy. Takto pripravenú tortu nechajte 10 až 20 minút chladiť, aby poleva stuhla. Zvyšnú polevu rozotrieme na vrch a boky koláčikov, čím získame pekné ostré hrany. Časť torty môžete nechať odkrytú, aby vyzerala „naho“, alebo ju úplne zakryte, ak chcete.
Neprehliadnite: VIDEO: Pečieme so známou Slovenkou z cukrárne U Guľky: Zimná torta, ktorou jednoznačne zapôsobíte!
Na ozdobenie torty použite snehové pusinky, ktoré rozsypte po povrchu.
Dobrú chuť!