Chutné a tradičné môžu byť aj zdravšie. Tieto Vianoce to urobte trochu inak
Jesť domácu stravu nemusí vždy znamenať stravovať sa zdravšie. Najmä, ak ste milovníkom klasickej slovenskej kuchyne. Tradičné recepty sú lahodné, no často obsahujú veľa tuku, cukru či soli, špeciálne tie vianočné. Pritom stačí málo, aby ste si užili skvelé jedlo a nezaťažili trávenie.
Pozor na nedostatok ovocia a zeleniny
Šaláty nie sú pre slovenskú gastronómiu typické, no na to, aby ste jedli dostatok vlákniny a vitamínov, stačí pridať na svoj tanier okolo 400 gramov ovocia alebo zeleniny denne. To je napríklad jedna väčšia paprika a menšie jabĺčko. Pravidelná konzumácia čerstvého ovocia a zeleniny sa okrem iného dáva aj do súvislosti s viacerými závažnými ochoreniami. V roku 2017 bolo na Slovensku diagnostikovaných okolo 4 500 prípadov rakoviny konečníka a hrubého čreva, v roku 2020 už vyše 4 800. Na zmenu stravovacích návykov je preto najvyšší čas – prichádzajú Vianoce, a tie sa v mnohých domácnostiach premenili na sviatky nekonečného jedenia.
Vianoce na tanieri
Kapustnica síce obsahuje kapustu bohatú na vitamín C a probiotiká, jej chuť však zvýrazňuje údené mäso i klobása. Tieto ingrediencie vedia zaťažiť naše trávenie na niekoľko dní, navyše kvôli vysokému obsahu tuku a soli môžu zvyšovať riziko vysokého krvného tlaku a cholesterolu.
Kapor je sám o sebe zdravou rybou, no bežne sa obaľuje v trojobale z múky, vajec a strúhanky, aby sa následne vypražil v poriadnej dávke oleja alebo masti. Tradičný zemiakový šalát takisto nie je žiadne zeleninové neviniatko. Obsahuje majonézu, ktorá ho rýchlo premení na kalorickú bombu. Dobrou správou je, že pochutiť si na slovenskej klasike sa dá aj trochu inak.
Chutné, tradičné a zdravšie podľa Nathana
Tejto téme sa venuje aj najnovší diel obľúbeného online seriálu Kaufland Za zdravú výživu. Nákupov a varenia sa tentokrát chopí moderátor a športovec Nathan Dzaba a svojou šikovnosťou a dobrými nápadmi presvedčí aj Docenta so Strýcom, že na vianočných jedlách si pochutíte, aj keď niektoré ingrediencie vymeníte za zdravšie alternatívy. Či sa dá nakupovať v niekoľkých pároch kuchárskych rukavíc a čo povie Docent Milan Sedliak na Nathanové čokoládové koláčiky, zistíte, keď si na youtube alebo webovej stránke www.kaufland.sk/zdrava-vyziva pozriete nový diel online seriálu Kaufland za Zdravú výživu. Máte sa na čo tešiť.
Čo radí profesionál?
Nemusíte sa vzdávať nostalgie a radosti z jedál, ktoré k najkrajším sviatkom roka jednoducho patria. Dbajte však na umiernenosť, ustrážte si obsah tuku, cukru a soli a kombinujte ich so zdravšími pochutinami. „Kto by nemiloval klasický zemiakový šalát. Urobte si ho podľa rodinného receptu a časť majonézy nahraďte bielym jogurtom. Chuti to neublíži, no zredukujete obsah tuku,“ radí Martin Záhumenský. Rezne a kapra vyprážajte do zlatista, nie do hneda, to by mohlo byť pre vaše zdravie škodlivé. „Vyprážať nemusíte vôbec. Skúste si pripraviť filety zo pstruha a upečte ich na panvici alebo v teplovzdušnej fritéze. Aby ste nepoužili priveľa tuku, klasický olej vymeňte sa variant v spreji,“ dodáva šéfkuchár.
Keď si koláče a zákusky upečiete doma, budete mať lepší prehľad o ich zložení. Tretinu múky môžete nahradiť celozrnnou s vyšším obsahom vlákniny. Ubrať časť cukru je vždy dobrý nápad, rovnako aj používať kvalitnú horkú čokoládu s obsahom antioxidantov či dosladiť koláče ovocím. Vianočné medovníčky budú rovnako dobre chutiť aj bez cukrovej polevy, s vlašským orechom navrchu ako prospešnou ozdobou bohatou na zdravé tuky. Niekedy stačí naozaj málo, aby ste si tradičné vianočné maškrty vychutnali bez kompromisov na chuti, zato plní energie a s dobrým trávením.
- reklamná správa -