Perníková torta so slaným karamelom a smotanou na šľahanie: Ideálna na chladné zimné poobedia k šálke čaju
Perníkový koláč so slaným karamelom je pochúťka, ktorá vám spríjemní chladnejšie už zimné počasie. Najmä, keď sa posadíte na pohovku so šálkou horúceho čaju alebo kávy a s dobrou knihou, je to tá správna voľba.
Ingrediencie:
140g samokypriacej múky
štipka morskej soli
100 g zlatého sirupu
100 g trstinového cukru
70 g masla plus extra na vymastenie
1 vajce
40 g stonkového zázvoru v podobe pyré alebo veľmi jemne nakrájaného
6 PL plnotučného mlieka
Na slaný karamel:
120 g práškového cukru
120 g smotany na šľahanie
20 g masla
Mohlo by vás zaujímať: Figovo medová vianočná torta: Dokonalá kombinácia ovocia, orechov a korenia
Postup prípravy:
Predhrejte rúru na 170 stupňov C. Štvorcovú tortovú formu s priemerom 18 cm vymastite a vysteľte papierom na pečenie.
Vo veľkej mise zmiešajte samokypriacu múku a soľ a potom odložte bokom. Vložte sirup, cukor a maslo do žiaruvzdornej misy. Priveďte panvicu s vodou do varu a položte misku na vrch. Za stáleho miešania zahrievajte, kým sa nezapracuje.
Medzitým si v džbáne vyšľahajte vajíčko, zázvorové kúsky alebo pyré a mlieko. Sirupovú zmes odstavte z ohňa a jemne vmiešajte mliečnu zmes, kým sa nespoja. Mokré ingrediencie nalejeme do misy s múkou a premiešajte. Keď sa cesto rovnomerne spojí, vylejeme ho do tortovej formy a posypeme ešte morskou soľou. Pečieme 20 až 25 minút, kým špajľa nevyjde čistá a vrch po stlačení neodskočí. Nechajte vychladnúť vo forme.
Čítajte tiež: Žiadne komplikované pečenie: Vyskúšate tieto lahodné štvorčeky z horkej čokolády, zázvoru a pistácií
Na slaný karamel si pripravte panvicu s vysokými stenami a dajte hriať na strednú teplotu. Pridajte cukor a 20 ml vody a zohrievajte 5 až 7 minút, pričom panvicou občas krúžte, kým sa nevytvorí tmavý karamel. Nemiešajte a dávajte pozor. Vriaci cukor je extrémne horúci. Okamžite pridajte maslo a premiešajte ho do karamelu. Pomaly vmiešajte smotanu na šľahanie, kým sa nezapracuje. Napokon pridajte štipku soli.
Takto pripravenú perníkovú tortu alebo koláč prekrojíme na štyri časti a pokvapkáme slaným karamelom. Podávajte s veľkou lyžicou kyslej smotany a napríklad nakladanými hruškami alebo iným obľúbeným zaváraným ovocím.
Perníková torta so slaným karamelom a smotanou na šľahanie je dokonalou voľbou na chladné zimné popoludnie, kedy túžite po niečom sladkom a zároveň hrejivom. Jemná zmes korenia v kombinácii s krémovým karamelom vytvára dezert, ktorý poteší každého. Podobne, ak hľadáte sladkú inšpiráciu s ovocnou príchuťou, vyskúšajte Arroz doce com creme de pera. Táto lahodná kombinácia krémového ryžového pudingu a jemného krému z hrušiek je ideálna na každú príležitosť.
Neprehliadnite: Zimná Pavlovka so slaným karamelom: Jemná ako obláčik a dokonale lahodná
Dobrú chuť!