Znižuje zápal a pôsobí antioxidačne: Do svojho jedálnička zaraďte pravidelne túto zložku, poďakuje sa vám aj vaša figúra
Sú určité veci, ktoré by sme si mali dopriať na pravidelnej báze. A táto zložka sem rozhodne patrí. Dokáže totiž znížiť zápal a pôsobí aj antioxidačne. O čo ide?
Zvyšuje pocit plnosti, pomáha k strate hmotnosti
Čoraz častejšie počúvame o superpotravinách, ktoré by sme mali mať v jedálničku. No a v poslednom období sa na popredné priečky v tejto oblasti dostávajú aj fermentované potraviny. V podstate ich mala vlastne každá kultúra v histórii. Dnes sa však k nim vraciame najmä kvôli tomu, že nám pomáhajú pri tom, ak sa chceme dopracovať k sexi krivkám.
Zaujímavosťou je, že v jednom grame fermentovanej potraviny, sa nachádza viac ako milión živých baktérií. Väčšina z nich obsahuje baktérie tvoriace kyselinu mliečnu. Inak povedané, fermentované potraviny sú dobrým zdrojom baktérií produkujúcich kyselinu mliečnu, ktorá je pre organizmus nesmierne prospešná.
Ide o prírodné prebiotikum a prirodzene sa nachádza v kyslom mlieku, jogurtoch, brusniciach a siláži. Znižuje akékoľvek zápaly a pomáha ich eliminovať, pôsobí antioxidačne, tiež zároveň podporuje lepšie trávenie.
Dokonca zvyšuje pocit plnosti, pomáha k strate hmotnosti a znižuje tlak krvi, či hladinu cholesterolu. Práve preto je dobré, dopriať si takéto potraviny každý deň. Napríklad diéta bohatá na jogurty je spojená so zníženým rizikom metabolického syndrómu, rovnako však aj s rýchlejšou elimináciou hmotnosti.
Celkovo je však dobré jedálniček obohatiť o základné fermentované potraviny ako:
- kyslá kapusta
- kimchi
- kefír
- miso
- kombucha
- jogurty
- kefír
- cmar
Mohlo by vás zaujímať: Stravovanie podľa veku: V tridsiatke treba zvýšiť príjem bielkovín, po štyridsiatke sa zamerajte vlákninu