Citrusový mandľovo – jogurtový koláč: Podávajte najlepšie ešte teplý a s popoludňajšou šálkou obľúbeného nápoja
Máte radi mandle, chuť jogurtu s nádychom kyselkavého citróna? Potom si osvojte a vyskúšajte tento recept na mandľovo – jogurtový koláč s citrónom, ktorým najviac ulahodíte chuťovým pohárikom ešte za tepla.
Ingrediencie:
165 g masla plus na vymastenie tortovej formy s priemerom cca 24 – 26 cm
200 g kryštálového cukru plus 2 polievkové lyžice naviac
150 g samokypriacej múky
100 g mletých mandlí
3 vajcia
75 g prírodného jogurtu plus 2 polievkové lyžice naviac
1 veľký citrón
1 pomaranč
100 g práškového cukru
15 g pražených mandlí
Mohlo by vás zaujímať: Letný citrónový koláč: Ideálne osvieženie počas horúcich dní, ktorým zabodujete
Postup prípravy:
Na malej panvici rozpustíme maslo. Odstavíme z ohňa a necháme mierne vychladnúť. Medzitým vymastíme tortovú formu a vystelieme papierom na pečenie alebo dobre vymastíme maslom či iným tukom. Rúru predhrejeme na 180C.
Do veľkej misy dáme práškový cukor, múku, mleté mandle a dobre premiešame. Vajcia a jogurt vyšľaháme so suchými ingredienciami. Citrón a pomaranč ošúpeme nad miskou. Miešame vareškou, kým nezostanú žiadne pruhy múky, potom vyškriabeme do tortovej formy a pečieme na strednej priečke rúry cca 40 minút.
Z ošúpaného citróna a pomaranča nakrájame niekoľko plátkov, potom vytlačíme šťavu z toho, čo z každého zostalo do hrnca (celkom budete potrebovať asi 6 PL). Do panvice pridáme 2 lyžice práškového cukru a plátky ovocia. Privedieme do varu a varíme cca 5-10 minút, alebo kým sa šťava nezredukuje na riedky sirup a plátky ovocia nezmäknú. Necháme vychladnúť. Plátky ovocia vyberieme na papier na pečenie a necháme uschnúť.
Čítajte tiež: Čokoládovo orechová Pavlovka s madeirou a mandarínkami: Skvelý zimný recept
Do stredu torty zapichneme špajľu. Mala by vyjsť suchá a nemala by sa na nej držať žiadna mokrá tortová zmes. Necháme 5 minút vychladnúť ešte vo forme, potom lyžicou nalejeme na ňu citrusový sirup. Necháme ešte 10 minút vychladnúť a potom vyberieme z formy.
Zmiešame 2 lyžice jogurtu s práškovým cukrom, aby sme vytvorili hustú polevu. Lyžicou nanesieme na stred koláča a zadnou stranou lyžice ho posunieme k okraju (malo by to kvapkať cez bok).
Posypeme mandľovými vločkami alebo lupienkami a ozdobíme plátkami ovocia. Podávame najlepšie teplé alebo necháme úplne vychladnúť.
Vo vzduchotesnej nádobe vydrží takto pripravená mandľovo – jogurtová torta alebo koláč až päť dní.
Neprehliadnite: Letná Pavlova torta s čerstvým ovocím: Dezert, ktorým potešíte rodinu aj priateľov nielen počas párty
Dobrú chuť!