10 najlepších potravín pre dlhovekosť: Tieto dokážu obnoviť naše zdravie a vitalitu
Odborníci zostavili rebríček 10 potravín, ktoré obsahujú živiny prospešné pre našu dlhovekosť. Základom je posilniť srdce a predchádzať kardiovaskulárnym ochoreniam.
To, čo jeme, priamo ovplyvňuje to, ako dlho môžeme žiť. Zatiaľ čo spracované potraviny nedávajú nášmu telu žiadnu výživu, skôr z nich vznikajú rôzne kardiovaskulárne ochorenia, potraviny rastlinného typu obsahujú živiny, prospešné pre náš organizmus. Vybrali sme preto 10 najlepších potravín pre dlhovekosť.
Čítajte tiež: Najväčší nepriateľ chudnutia: Kvôli tomuto priberáte oveľa viac kalórií, čím sa vám ukladajú veľké tukové vankúše
Krížová zelenina
Brokolica, karfiol, kel, ružičkový kel alebo kapusta. Ide o krížovú zeleninu s jedinečnou schopnosťou modifikovať ľudské hormóny, aktivovať prirodzený detoxikačný systém tela a brzdiť rast rakovinových buniek. Zistilo sa, že krížový fytochemický sulforafan chráni steny krvných ciev pred zápalovou signalizáciou, ktorá môže viesť k ochoreniu srdca. Krížová zelenina je zo všetkých potravín najbohatšia na živiny.
Listová zelenina
Zelený šalát ako listová zelenina, špenátové listy sa spájajú so znížením rizika srdcového infarktu, mŕtvice, cukrovky a niekoľkých druhov rakoviny. Listová zelenina je tiež bohatá na esenciálny B-vitamín folát plus luteín a zeaxantín, karotenoidy, ktoré chránia oči pred poškodením svetlom.
Fazuľa
Každodenná konzumácia fazule a iných strukovín pomáha stabilizovať hladinu cukru v krvi, znižuje chuť do jedla a chráni pred rakovinou hrubého čreva. Zistilo sa, že konzumácia fazule, hrachu alebo šošovice dvakrát týždenne znižuje riziko rakoviny hrubého čreva o 50 percent.
Huby
Pravidelná konzumácia húb je spojená so zníženým rizikom rakoviny prsníka. Štúdie na rôznych druhoch húb zistili protizápalové účinky, zvýšenú aktivitu imunitných buniek, prevenciu poškodenia DNA, spomalený rast rakovinových buniek a inhibíciu angiogenézy. Odporúča sa najviac jesť tepelne upravené biele huby alebo shiitake, ustrice, maitake alebo reishi.
Cibuľa a cesnak
Rodina zeleniny allium, ktorej členom je aj cibuľa, prospieva kardiovaskulárnemu a imunitnému systému a má antidiabetické a protirakovinové účinky. Cibuľa tiež obsahuje vysoké koncentrácie zdraviu prospešných flavonoidových antioxidantov, ktoré majú protizápalové účinky, ktoré môžu prispieť k prevencii rakoviny. Okrem cesnaku a žltej cibule vyskúšajte aj pór, pažítku, šalotku a cibuľku.
Paradajky
V paradajkách sa nachádza množstvo zdraviu prospešných živín – lykopén, vitamíny C a E, betakarotén a flavanolové antioxidanty. Lykopén chráni pred rakovinou prostaty, poškodením kože UV žiarením a kardiovaskulárnymi ochoreniami. Lykopén je lepšie vstrebateľný, keď sú paradajky varené – jedna šálka paradajkovej omáčky má 10-krát viac lykopénu ako jedna šálka surových nakrájaných paradajok.
Orechy
Orechy, bohatý zdroj zdravých tukov, rastlinných bielkovín, vlákniny, antioxidantov, fytosterolov a minerálov, sú nízkoglykemickou potravinou, ktorá tiež pomáha znižovať glykemickú záťaž celého jedla, vďaka čomu sú dôležitou súčasťou antidiabetickej diéty. Pravidelná konzumácia orechov tiež znižuje cholesterol a je spojená s 35-percentným znížením rizika srdcových chorôb.
Semená
Výživový profil semien je veľmi podobný orechom v tom, že poskytujú zdravé tuky, minerály a antioxidanty, ale semená majú viac bielkovín a sú bohaté na stopové prvky. Ľanové semená, chia či sezamové semená sú bohaté na lignany, fytoestrogény bojujúce proti rakovine prsníka. Sezamové semienka sú bohaté na vápnik a vitamín E a tekvicové semienka sú obzvlášť bohaté na zinok.
Mohlo by vás zaujímať: 10 potravín, ktoré majú takmer 0 kalórií: Vďaka nim viete dosiahnuť kalorický deficit a schudnúť
Granátové jablko
Fytochemikálie z granátového jablka majú rôzne protirakovinové, kardioprotektívne a mozgové vlastnosti. Pravidelná konzumácia zlepšuje pamäť.
Bobuľové ovocie
Bobuľové ovocie patrí medzi antioxidanty, ktoré sú zdravé pre srdce. Zlepšujú krvný tlak a tiež cholesterol, majú protirakovinové účinky a predchádzajú starnutiu.