Potravinový trend, ktorý získava na popularite: Ľudia si myslia, že je zdravý pre každého, opak je však pravdou
V dnešnej dobe je „v móde“ trend stravovania bezlepkových potravín. Tento trend sa tak trošku začal zneužívať a má v sebe isté nástrahy.
Bezlepkové potraviny ako súčasný trend stravovania
Najnovší trend stravovania sa točí okolo bezlepkovej diéty, resp. stravovania. Bezhlavo sa však do neh hrnú aj ľudia, ktorí lepok môžu, ale slepo nasledujú toto stravovanie, ktoré je určené úplne iným ľuďom.
Obilniny – vrátane pšenice, jačmeňa a raže – obsahujú lepok, proteín, ktorému sa v posledných rokoch venuje veľká pozornosť. „Bezlepkové diéty sú v poslednej dobe veľkým trendom, ale neexistujú žiadne dobré dôkazy na podporu týchto diét pre väčšinu ľudí,“ hovorí Dr. Willett. Výnimkou sú ľudia s celiakiou, ktorou trpí asi 1 % populácie.
Nedávna štúdia Harvardu zistila, že ľudia, ktorí sa vyhýbajú lepku, môžu jesť menej celozrnných potravín. Bezlepkové balené potraviny môžu mať tiež viac cukru, tuku a soli ako ich náprotivky obsahujúce lepok. Bezlepkové diéty nie sú vo svojej podstate zlé, ale spôsob, akým boli preložené do priemernej stravy, nie je nevyhnutne zdravý, hovorí Dr. Walter Willett, profesor výživy a epidemiológie na Harvardskej univerzite T.H. Chan School of Public Health.
„Ľudia, ktorí potrebujú alebo sa chcú vyhnúť pšenici, by si mali byť istí, že budú jesť bezlepkové celé zrná, ako je hnedá ryža, ovos, pohánka a quinoa,“ dodáva.
Potravinové trendy z minulosti
V každom období sa objaví nejaký nový trend v stravovaní, ktorý používajú výrobcovia na manipulovanie s ľuďmi. Len si spomeňte na potraviny, ktoré mali na balení označenie „bez cukru“. Alebo na tie, ktoré mali „bez tuku“.
Našťastie, Dr. Willett tvrdí, že ideme ako spoločnosť dobrým smerom a veľa trendov, ktoré nepriaznivo vplývali na zdravie človeka, sa postupom rokov eliminovalo.
„Bez tuku“
Ukázalo sa, že nízkotučné šialenstvo, ktoré sa uchytilo v 80. rokoch, malo neúmyselné – a veľmi nezdravé – následky. Podľa vtedajšej výživovej dogmy výrobcovia potravín obmedzujú tuk zo svojich produktov. Často ho však nahrádzali rafinovanými sacharidmi, ako je biela múka a cukor. Diéty s vysokým obsahom rafinovaných uhľohydrátov môžu prispieť k zvýšeniu telesnej hmotnosti a podporiť cukrovku 2. typu a srdcové choroby.
Rovnako ako v prípade tukov, niektoré sacharidy sú oveľa zdravšie ako iné. Najlepšie voľby zahŕňajú nespracované alebo minimálne spracované celé zrná, ako je celozrnný alebo ražný chlieb, hnedá ryža, pšenica bulgur, ovsené vločky, popcorn a kukuričné tortilly.
Neprehliadnite: 5 potravín, ktoré expresne rýchlo odbúrajú kalórie: Na toto stavte, ak chcete formovať postavu
„Bez cukru“
Aj potraviny, o ktorých si myslíte, že sú bez cukru, cukor obsahujú. Sacharidy, ktoré predstavujú najväčšiu hrozbu pre zdravie srdca, sú jednoduché, rafinované, najmä cukor. Diéty s vysokým obsahom cukru sú spojené s vyšším rizikom srdcových chorôb, dokonca aj u ľudí, ktorí nemajú nadváhu.