Veľkonočný „podnosový“ koláč ozdobený sladkosťami a dobrotami: Potešte ním všetkých šibačov
Veľkonočný koláč pripomínajúci podnos plný veľkonočných dobrôt a sladkostí, ktorý poteší počas sviatkov všetkých. Najmä bude skvele chutiť, za to vám ručíme. Čo k nemu potrebujete?
Ingrediencie:
150 ml slnečnicového oleja plus naviac na vytretie plechu
165 g kryštálového cukru alebo iného obľúbeného sladidla
2 vajcia
150 ml mlieka
165 g samokypriacej múky
3 PL kakaa
1 ČL sódy bikarbóny
Mohlo by vás zaujímať: Oslaďte si Veľkú noc. Dr. Oetker prináša najlepší recept na barančeka aj špenátové muffiny
Na čokoládovú polevu:
100 g mliečnej alebo tmavej čokolády, nasekanej (môžu byť aj nalámané veľkonočné vajíčka)
100 g zmäknutého masla
100 g práškového cukru
100 g veľkonočných pochúťok (čokoládové vajíčka, sladkosti, kúsky čokolády)
Postup prípravy:
Rúru zohrejte na 180 stupňov C. Plech na pečenie s rozmermi asi 20 x 30 cm a hĺbkou 5 cm vymastíme olejom. Olej, cukor, vajcia a mlieko dáme do misky a šľaháme, kým sa dobre nespoja.
Preosejeme múku, kakao a sódu bikarbónu a krátko miešame, kým sa nespoja. Zmes nalejeme do formy a pečieme cca 20-25 minút, kým koláč dobre nevykysne a po stlačení nevyskočí. Preložíme na mriežku a necháme úplne vychladnúť.
Čítajte tiež: Veľkonočné pečenie v znamení tvarohového koláča babky Zlatky: Navodí vám spomienky na detstvo
Čokoládu roztopíme v miske nad parou, pričom dbáme na to, aby sa miska nedotýkala vody. Potom necháme niekoľko minút vychladnúť.
Maslo a práškový cukor spolu vyšľaháme do svetlej a nadýchanej hmoty. Následne pokvapkáme čokoládou a znova šľaháme do hladka. Krúživým pohybom stále šľaháme.
Napokon polejeme povrch čokoládovou polevou a ozdobíme veľkonočnými pochúťkami.
Neprehiadnite: Veľkonočná vianočka s mandľami podľa domácej receptúry: Chutný recept, ktorý si zamilujete
Dobrú chuť!