Jarný koláč z rebarbory, marcipánu a citrusov: Výborne chutí teplý aj studený
Ideálny jarný koláč z rebarbory, citrusov v podobe citróna a pomaranča a marcipánu do už teplejších dní. Dopriať si ho môžete teplý, ale aj studený ako tortu k popoludňajšiemu čaju.
Ingrediencie:
300 g zmäknutého masla plus trochu na potretie plechu
400 g rebarbory s tenkou stonkou, nakrájanej na hrubé kúsky
350 g kryštálového cukru alebo iného obľúbeného sladidla
pomarančová kôra z ½ pomaranča
citrónová šťava z ½ citróna
3 veľké vajcia
200 g samokypriacej múky
50 g jemnej polenty
50 g mletých mandlí
1 ČL kypriaceho prášku do pečiva
100 g marcipánu, nakrájaného na malé kúsky
Mohlo by vás zaujímať: Rebarborovo perníkový cheesecake: Sušienkový základ, tvarohová poleva a pošírovaný ovocný kompót so zázvorom
Postup prípravy:
Rúru vyhrejeme na 180C. Plech na pečenie s rozmermi 20 x 30 cm vystelieme papierom na pečenie. Rebarboru vhoďte do 50 g kryštálového cukru a nechajte 20 minút nažívať.
Maslo, zvyšný kryštálový cukor a kôru z pomaranča vyklopte do veľkej misy. Šľahajte elektrickým šľahačom do svetlej a nadýchanej hmoty. Pridajte vajcia, jedno po druhom, medzi každým pridaním dobre premiešajte. Pridajte múku, polentu, mandle, prášok do pečiva a poriadnu štipku soli a miešajte, kým sa všetko nespojí. Do takto pripravenej zmesi pridajte polovicu rebarbory (zvyšok si nechajte na vrch), plus citrónovú šťavu a marcipán.
Čítajte tiež: Tortičky s citrónovým pudingom: Lahodný koláčový základ a dokonalý krémový stred
Zmes prelejte do plech. Povrch uhlaďte až po okraje a navrch nasypte zvyšnú rebarboru. Pečte 45-50 minút, kým koláč nevykysne a nezozlatne a špajľa zapichnutá do stredu koláča vyjde čistá. Po upečení podávajte ešte teplý alebo nechajte vychladnúť a studený, ako vám viac bude chutiť. Vo vzduchotesnej nádobe vydrží aj tri dni.
Neprehliadnite: Letný citrónový koláč: Ideálne osvieženie počas horúcich dní, ktorým zabodujete
Dobrú chuť!