Fašiangová sezóna sa blíži: Vyskúšajte tieto chutné sladké šišky
Sladké a najchutnejšie zo všetkých, aké ste kedy ochutnali. Také by mali byť tieto indické šišky, ktoré si môžete pripraviť už túto fašiangovú sezónu ako prekvapenie pre svojich hostí. V čom sa ich ingrediencie a príprava líšia od našich tradičných šišiek?
Na prípravu šiškového cesta potrebujete:
500 g hustého gréckeho jogurtu
1/2 ČL šafranových nití
1 šálka (120 g) preosiateho práškového cukru
2 ČL vody
7 g vrecúška sušeného droždia
2 PL medu
1/2 šálky (125 ml) zohriateho mlieka
400 g špaldovej hladkej múky
2 vajcia
60 g nasekaného masla
slnečnicový olej na vysmážanie šišiek
Mohlo by vás zaujímať: Šišky s domácim malinovým džemom: Dezert, ktorý si zamiluje celá rodina
Cukrová zmes na obaľovanie:
1/2 šálky (110 g) práškového cukru
1 ČL mletej škorice
1 ČL mletého kardamónu
nasekané pistácie na servírovanie
Postup prípravy:
Grécky jogurt nechajte na noc v sitku alebo v plátne, aby voda z neho cez noc stiekla. Na druhý deň namočte šafran do horúcej vody a nechajte v miske cca 5minút, aby zmäkol.
Scedený grécky jogurt jemne zmiešajte s práškovým cukrom, vodou, šafranom a šafranovou tekutinou. Nechajte vychladnúť.
V miske zmiešajte sušené droždie, med, mlieko a 1 PL múky. Odložte na 10 minút alebo do spenenia. Zvyšnú múku dajte do väčšej misky pridajte vypenenú zmes s droždím, primiešajte vajcia, štipku soli. Potom mixujte elektrickým mixérom, kým sa zmes nespojí.
Čítajte tiež: Ľahké ako obláčik, skvelá symbióza chutí: Malinové šišky s vanilkou
Pridajte po kúskoch aj maslo, kým sa zmes nespojí. Miesite 2-3 minúty, kým nie je cesto mäkké, ale nie lepivé, v prípade potreby pridajte trocha múky.
Preložte do vymastenej misy. Prikryte utierkou a odložte na teplé miesto na 45 minút, alebo kým cesto nezdvojnásobí svoj objem.
Vykysnuté cesto rozdeľte na 12 guľatých kôpok. Uložte na olejom vymastený plech. Prikryte utierkou a odložte na ďalších 20 minút, alebo kým mierne nakysnú.
Medzitým zmiešajte práškový cukor, škoricu a kardamón vo veľkej mise. Fritézu alebo veľkú panvicu naplňte do polovice olejom a zohrejte na 160 °C . Šišky vysmážate cca 2-3 minúty, kým nie sú zlatisté.
Neprehliadnite: Delikatesa - Smažené šišky so smotanou a marinovanými slivkami
Po vytiahnutí ich obalíte v pripravenej cukrovej zmesi. Tento postup opakujte s každou šiškou. Následne do ich stredu dajte za 1 PL gréckeho jogurtu a posypte pistáciami.
Dobrú chuť!