Ak chcete ochutnať leto v zime, musíte vyskúšať koláč Tart al limone: Kúsok Talianska s príchuťou citrusov
Príchuť citrusov a kvalita zaručená v tradičnej talianskej kuchyni, tento recept si jednoducho zamilujete. Tart al Limone vám prinesie kúsok leta aj v zime. Aké ingrediencie k nemu potrebujete?
Potrebujete tortovú formu s priemerom cca 26 cm.
Na cesto:
250 g hladkej múky (môže byť aj špaldová)
70 g práškového cukru, preosiateho
125 g masla chladeného, nakrájaného na kúsky
2 žĺtky
Na plnku:
jemne nastrúhaná kôra a šťava zo 4 citrónov, cca 250 ml citrónovej šťavy
1 šálka (220 g) práškového cukru
3/4 šálky (185 ml) čistej smotany na šľahanie
4 vajcia plus 3 žĺtky
Mohlo by vás zaujímať: Škoricové Crème Brûlée: Dokonalý dezert pre všetky zmysly
Postup prípravy:
Najskôr si vypracujeme cesto z daných surovín. Do stredne veľkej misky dáme múku, práškový cukor a štipku soli. Pridáme maslo a končekmi prstov rozotrieme do múky, aby vznikla jemná, strúhanková konzistencia. Pridám žĺtky a 2 PL studenej vody. Jemne cesto premiešame na pomúčenej doske a vytvarujeme do tvaru kotúča. Zabalíme cesto do fólie a necháme tuhnúť v chladničke cca 2 hodiny.
Po týchto 2 hodinách cesto vyberieme z chladničky a rozvaľkáme ho na hrúbku cca 3 mm. Jedným plátom vystelieme dobre vymastený spodok a boky tortovej formy až po samý vrch. Ak cesto prevísa, odrežeme zbytočné časti. Dáme opäť do chladničky na cca 20 minút stuhnúť.
Čítajte tiež: Čokoládovo orechová Pavlovka s madeirou a mandarínkami: Skvelý zimný recept
Rúru predhrejte na 180°C. Cesto z chladničky pečte cca 25-30 minút, kým nie je svetlohnedej farby. Vyberte z rúry, nechajte ochladiť a teplotu v rúre znížte na 140°C.
Medzitým si pripravte citrónovú plnku. Zmiešajte citrónovú kôru, šťavu, cukor, smotanu na šľahanie, vajcia a žĺtky v žiaruvzdornej miske nad panvicou s jemne vriacou vodou. Pomocou drevenej lyžice neustále miešajte 6-8 minút, kým zmes nedosiahne 70°C na kuchynskom teplomere alebo kým nepokryje zadnú stranu lyžice ako riedky puding.
Preceďte túto citrónovú zmes cez jemné sito, tuhé látky zlikvidujte a nechajte vychladnúť na izbovú teplotu. Nalejte vychladnutú citrónovú zmes na upečené tortové cesto a pečte 35-40 minút, kým stuhne s miernym kolísaním v strede. Ochlaďte na izbovú teplotu a pred podávaním chlaďte aspoň 2 hodiny v chladničke, aby stuhla.
Neprehliadnite: Hruškovo-černicový crumble s pudingom: Nezvyčajná kombinácia, ktorej by ste však mali dať šancu
Dobrú chuť!