Ste vegán začiatočník? Tohtoročný Veganuár zvládnete chutne a hravo!
Varenie bez mäsa, mlieka či vajec nemusí byť vôbec zložité. Ak vás láka skúsiť si vegánstvo aspoň na chvíľu, začiatkom roka na to máte ideálnu príležitosť. Vegánsky január už klope na dvere – objavte nové chute v štýle veggie aj vy!
A odkiaľ sa Veganuár vlastne vzal?
Jeho názov vznikol pred desiatimi rokmi spojením slov „vegan“ a „január“. Pôvodne išlo o projekt britskej neziskovej organizácie, ktorý mal za cieľ odľahčiť nielen vaše trávenie, ale aj planétu. Dnes sa mesiaca bez mäsa a živočíšnych výrobkov zúčastňuje stále viac ľudí po celom svete. Vrátane Slovákov.
Rýchly obed, chutná večera
Chcete sa inšpirovať vegánskou kuchyňou? Po tradičných sviatočných jedlách určite oceníte jedálniček s kopou zeleniny, ovocia a strukovín. Vďaka chutným veggie alternatívam hladovať rozhodne nebudete, aj keď s rastlinnou stravou iba začínate. Vyskúšajte napríklad recept od skúsenej vegánky Ivy Kocovej (Ivka_veggierecipes) a oslávte Veganuár chutnou krémovou polievkou plnou vitamínov! Všetko potrebné na prípravu tohto receptu zoženiete pod jednou strechou vo vašom Kauflande.
Ak máte radi krémovú konzistenciu, pridajte do polievky aj trochu sójovej smotany. Zaručene si pochutíte! „Sójová smotana sa môže pochváliť nízkym obsahom tuku a ľahkou stráviteľnosťou. Pre jej neutrálnu chuť ju vo svojej kuchyni okrem vegánov a vegetariánov využíva stále viac ľudí, ktorí radi skúšajú niečo nové,“ vysvetľuje Ivka_veggierecipes.
Tekvicovo mrkvová „smotanová“ polievka podľa Ivky_veggierecipes
Ingrediencie:
Cibuľa
1 malá hokaido tekvica
600 g mrkvy
3 strúčiky cesnaku
1 ČL nastrúhaného čerstvého zázvoru, ½ ČL mletého koriandra, ½ ČL papriky, ¼ ČL kurkumy, ¼ ČL muškátového orieška
soľ a čierne korenie
1 l zeleninového vývaru
2 PL olivového oleja
150 ml sójovej smotany K-take it veggie
2 PL tekvicového oleja
Postup:
Na olivovom oleji orestujeme nadrobno nakrájanú cibuľu. Pridáme pretlačený cesnak, nastrúhaný zázvor, tekvicu a mrkvu a krátko povaríme. Pridáme aj všetky koreniny a bylinky, zalejeme zeleninovým vývarom, osolíme a okoreníme. Varíme 30 minút. Keď je zelenina hotová, polievku rozmixujeme dohladka. Nakoniec pridáme sójovú smotanu a necháme prevrieť. Dochutíme a podávame s tekvicovým olejom a čerstvými bylinkami. Prajeme dobrú chuť
Všetky ingrediencie pre ochutnávku Veganuára, vrátane nadštandardného sortimentu rastlinných výrobkov a privátnej značky K-take it veggie, nájdete v predajniach Kaufland po celom Slovensku. Ďalšie skvelé tipy na bezmäsité varenie na vás čakajú aj v špeciálnej „veganuárovej“ ponuke.
- reklamná správa -