5 najdôležitejších antioxidantov, ktoré pomáhajú bojovať proti voľným radikálom a predchádzať rakovine
O dostatočnom príjme antioxidantov ako prevencii voči rakovine sme toho počuli už veľa. Majú schopnosť neutralizovať voľné radikály, ktoré poškodzujú naše bunky. Práve to stojí za vznikom rakoviny. Viete, ktoré z antioxidantov sú v tomto boji najdôležitejšie?
Voľné radikály a antioxidanty
Ako informuje odborník pre portál mindbodygreen.com, voľné radikály sú vysoko reaktívne chemikálie, ktoré môžu poškodiť naše bunky, ich organely a ďalšie zložky (membrány, proteíny, DNA atď.), ak sa nachádzajú vo vysokých koncentráciách. Práve toto poškodenie našich buniek spôsobené voľnými radikálmi môže viesť k vzniku a rozvoju rakoviny. Úlohou antioxidantov je podporovať bunkovú funkciu a odolnosť: „Vyrovnávajú dôležitý oxidačný stres a to práve neutralizáciou voľných radikálov. Niektoré potraviny ako bobule, granátové jablká a dokonca aj tmavá čokoláda sú obzvlášť bohaté na antioxidanty,“ prezrádza na úvod odborník.
Mohlo by vás zaujímať: Patrí k najbohatším zdrojom antioxidantov: Šťava z tohto pomerne neznámeho ovocia dokáže s telom hotové zázraky!
Ktorých 5 antioxidantov je tých najdôležitejších?
Resveratrol
„Tento polyfenol je silný antioxidant s antiproliferatívnymi a proapoptotickými vlastnosťami vo vysokých koncentráciách. Inými slovami, resveratrol a nádory nezvyknú spolu dobre vychádzať,“ hovorí odborník. Tiež dodáva, že podľa prehľadu Molecule z roku 2019 sa najlepšie využíva vo vysoko účinných dávkach, ktoré možno nájsť vo výživových doplnkoch.
Lykopén
„Lykopén je karotenoid. Karotenoidy sú silné fytonutrienty, ktoré pomáhajú chrániť rastliny (a nás, keď jeme tieto rastlinné potraviny) pred oxidačným stresom,“ objasňuje ďalej a hovorí, že lykopén je silný lipofilný antioxidant, ktorý moduluje signálne dráhy a môže dokonca potlačiť progresiu rakovinových buniek a modulovať imunitné bunky na potlačenie rastu a progresie nádoru, najmä pri rakovine pľúc a prostaty.
Čítajte tiež: Viete, čo všetko patrí medzi superpotraviny? Neprehliadnite dôvody, prečo by ste ich mali mať v jedálničku
Vitamín A
Vitamín A (beta-karotén je karotenoidová forma) je základná živina, ktorá podporuje bunkovú odolnosť, chráni pokožku a podporuje zdravie očí: „Vitamín A (a karotenoidy vo všeobecnosti) vykazuje protinádorové a antimetastatické vlastnosti a bolo preukázané, že vitamín A pomáha chrániť pred rizikom rakoviny prsníka,“ vysvetľuje.
Luteín a zeaxantín
Známa dvojica karotenoidov luteín a zeaxantín sú tiež dôležité pre zdravie očí a mozgu, pretože podporujú zrakové a kognitívne funkcie počas celého života: „Podľa nemocničnej prípadovej kontrolnej štúdie vedeckej správy z roku 2019 sa zistilo, že účastníci s najvyšším príjmom luteínu a zeaxantínu majú najnižšie riziko kolorektálneho karcinómu v porovnaní s účastníkmi s najnižším príjmom týchto karotenoidov,“ prezrádza odborník.
Neprehliadnite: Tieto potraviny vám počas bežných dní dodajú energiu na počkanie: Sú plné antioxidantov a láskavé k vašej figúre
Ako dodáva odborník na záver, doplnenie základných vitamínov, minerálov a fytonutrientov preukázateľne podporuje antioxidačný systém tela a pomáha tlmiť oxidačný stres. A tým teda poškodenie buniek, ktoré môže viesť k rakovine. Preto dbajte na to, aby ste nielen spomínaných 5 najdôležitejších antioxidantov mali vo svojom jedálničku na dennej báze.
Myslíte si, že prijímate vo svojej strave dostatok najdôležitejších antioxidantov a chránite sa tým aj pred rakovinou?
spolu hlasovalo 56 ľudí