Počuli ste už o nízkohistamínovej diéte? Čo presne histamín je a aké problémy spôsobuje jeho nadbytok v tele?
Registrovaná odborníčka na výživu prezrádza nielen to, čo to histamín je, ale aj prečo je taký dôležitý pre naše zdravie. Viete vôbec aké problémy môžu vzniknúť, ak ho máte v tele príliš veľa? Toto by ste mali vedieť o nízkohistamínovej diéte, ktorou môžete problém s histamínom odhaliť.
Nie je to len imunitná chemikália spojená s alergiou
Ako informuje pre portál bbcgoodfood.com registrovaná odborníčka na výživu, Kerry Torrensová, mnohí ani nevieme čo je to histamín. Rovnako ani to, prečo je pre naše telo taký zásadný a dôležitý a aké problémy môžu vzniknúť, ak ho máme v tele prebytok: „Väčšina z nás považuje histamín za imunitnú chemikáliu spojenú s alergiou, ale v tele má aj mnoho ďalších dôležitých funkcií, vrátane komunikácie s mozgom, spúšťania uvoľňovania žalúdočnej kyseliny a rozširovania krvných ciev na zníženie krvného tlaku,“ prezrádza hneď na úvod odborníčka pre spomínaný portál. Histamín v podstate spúšťa imunitnú odpoveď organizmu, ktorá pomáha vyrovnať sa so zraneniami a bojovať proti infekcii. Histamín sa nachádza v celom tele, ale hlavne sa ukladá v špeciálnych imunitných bunkách, ktoré sa nazývajú žírne bunky a bazofily. Svoju úlohu plní tak, že sa naviaže na receptory na kľúčových miestach v tele.
Mohlo by vás zaujímať: Počuli ste už o forme prerušovaného pôstu? Toto by ste o ňom mali vedieť!
Ako sa histamín v tele bude zvyšovať, tým viac sa budú príznaky zhoršovať
Histamín môže byť problémom, keď je jeho hladina príliš vysoká alebo ho naše telo nedokáže správne rozložiť. Vtedy začne veľmi negatívne ovplyvňovať naše telesné funkcie. To môže viesť k spomínanej alergii vrátane svrbenia, kýchania, bolesti hlavy, kĺbov, syndrómu dráždivého čreva či nevoľnosti. Ako objasňuje odborníčka, nemusíte tieto príznaky pociťovať všetky a naraz ani po celú dobu, ale postupne, ako sa histamín v tele bude zvyšovať, príznaky sa budú zhoršovať. To už dochádza k známemu termínu histamínová intolerancia. Nanešťastie neexistuje žiadny spoľahlivý test na potvrdenie tejto diagnózy.
Histamínová intolerancia bežnejšia u žien v strednom veku
Zaujímavosťou je, že mnohé štúdie naznačujú, že histamínová intolerancia môže byť bežnejšia u žien v strednom veku. Ako hovorí odborníčka ďalej, je to preto, že hladiny histamínu sa pravdepodobne zvýšia pri ovulácii alebo tesne pred menštruáciou, keď sú hladiny ovplyvnené kolísajúcimi hormónmi, najmä hladinami estrogénu.
Čítajte tiež: Zoznam nízkosacharidových potravín: Pre tých, ktorí sa zaujímajú o nízkosacharidovú diétu
Lieky, príroda či rastlinné zlúčeniny a živiny, ale aj diéta
Niektorí ľudia vsadia od začiatku na antihistaminiká, aby zablokovali aktivitu histamínu a zmiernili svoje príznaky. Podľa odborníčky však tieto lieky v skutočnosti neznižujú vašu histamínovú záťaž, hoci môžete mať prospech z úľavy od symptómov. Dokonca, ako vysvetľuje odborníčka ďalej, existujú aj niektoré živiny a rastlinné zlúčeniny, ktoré pôsobia ako prirodzené antihistaminiká, a tak bránia hromadeniu histamínu. Patria sem vitamíny C a D, kvercetín, bromelaín a kurkumín. Potom je tu skupina ľudí, ktorí sa vydajú hneď na začiatku cestou nízkohistamínovej diéty.
Neprehliadnite: Zmysel eliminačnej diéty: Odborníci vysvetľujú, ako ju urobiť správne, aby mohla byť odpoveďou na vaše brušné problémy
Týka sa histamínová intolerancia aj mňa?
Ak si nie ste istá/istý tým, či sa vás histamínová intolerancia týka, dodržujte spomínanú nízkohistamínovú diétu. Nenahrádza to dlhodobú možnosť liečby, ale môžete tak odhaliť, či sú vaše príznaky príznakmi práve nadbytku histamínu v tele. Ideálne je spolupracovať s registrovaným dietológom, ktorí vám povie, ktoré potraviny treba minimalizovať alebo obmedziť. Pomocou potravinového denníka si budete zaznamenávať svoje reakcie na jednotlivé potraviny a ich opätovné zavedenie do stravy. Takto si postupom času dokážete vytvoriť stravovací plán, ktorý bude vyvážený s ohľadom na nadbytok histamínu v tele. Medzi najrozšírenejšie potraviny s histamínovými účinkami v tele môžu patriť aj tieto: alkohol, mliečne výrobky a fermentované potraviny, pretože tieto potraviny majú zvyčajne vysoký obsah histamínu a niektoré podporujú uvoľňovanie histamínu. Iné potraviny blokujú aktivitu enzýmu podieľajúceho sa na rozklade histamínu, preto by sa im malo tiež vyhnúť alebo ich obmedziť, vrátane kofeínových nápojov.