Počuli ste už o 4 stravovacích archetypoch? Zistite, do ktorého patríte a ako by mal vyzerať váš jedálniček
Zdravý vzťah k jedlu si vyžaduje prácu, rešpekt, ocenenie a dôveru. Je dôležité si uvedomiť, že nejde o to, aké potraviny jete, ale prečo tieto potraviny jete. Na základe toho budete vedieť, do akého stravovacieho archetypu patríte a ako jesť inštinktívnejšie a sebavedomejšie z hľadiska výberu potravín.
Pochopenie archetypu vytvára zdravší vzťah k jedlu
Ako prezrádza hneď na úvod odborník, dietológ, pre portál minbodygreen.com, každý zo 4 konkrétnych stravovacích archetypov má odlišné vlastnosti, úskalia a kľúčové riešenia. Práve tie vám pomôžu jesť inštinktívne a sebavedomejšie: „Môžete sa stotožniť iba s jedným archetypom alebo s niekoľkými z nich a časom sa môžu zmeniť,“ podotýka odborník a tiež dodáva, že pochopenie nášho archetypu je dôležitým prvým krokom pri vytváraní zdravšieho vzťahu k jedlu. Ktoré stravovacie archetypy teda poznáme?
Mohlo by vás zaujímať: Aký ste metabolický typ? Nasledujúci vzorec odhalí, ako sa stravovať, aby ste zbytočne nepriberali
Archetyp 1: Nestály jedák
Nestály jedák zvyčajne nemá žiadny časový harmonogram, čo sa týka jedla počas dňa. Každé ďalšie jedlo je pre neho väčšinou dodatočným nápadom. Naopak, keď je v strese, jedlo často vynecháva: „Úskalia nevyspytateľného jedáka spočívajú v tom, že vaše telo nemusí počas dňa dostávať dostatok konzistentných živín alebo paliva. Môžete mať pocit, že sa na konci dňa prejedáte a v dôsledku toho bojujete s problémami s trávením, slabou energiou a spánkom, únavou a častými výkyvmi hmotnosti,“ objasňuje tento archetyp odborník a odporúča pracovať viac na plánovaní jedla počas dňa. Aj keď nedáte do seba počas dňa tri porcie jedla, môžete si naplánovať aspoň malé, časté občerstvenie ako nejaký zdroj bielkovín, vlákniny a tuku. Táto kombinácia udrží energiu a hladinu cukru v krvi čo najstabilnejšiu: „Pracujte na vedomejšom jedení. Buďte prítomní pri jedle a snažte sa urobiť si aspoň tri alebo štyri prestávky počas dňa, kedy sa môžete sústrediť na jedlo,“ odporúča ďalej.
Archetyp 2: Závislý jedák
Závislý jedák si urobí často z každého jedla najdôležitejší bod dňa. Už počas raňajok premýšľa, čo si pripraví na večeru. Nie je zlé, ak si jedlo vychutnávate. Avšak úskalím tohto stravovacieho archetypu je to, že možno často používate jedlo na zvládanie silných emócií alebo stresu: „Výsledkom je, že v skutočnosti nemusíte riešiť tieto nepríjemné emócie alebo chronické stresory,“ hovorí odborník a dodáva, že práve preto vyhľadávate typ upokojujúcich potravín. Tie však môžu byť menej výživné, čo vedie následne k rôznym zdravotným komplikáciám ako je ako je vysoká hladina cukru v krvi, vysoký krvný tlak, vysoký cholesterol a hormonálna nerovnováha. Odborník odporúča nájsť mechanizmy a aktivity, ktoré nesúvisia s jedlom, ale ktoré vás zbavia silných emócií a pocitov. Skombinujte potraviny, po ktorých túžite s prísadami, ktoré sú bohaté na živiny ako je zelenina, ovocie, bielkoviny a orechy.
Čítajte tiež: Negatívne emócie ovplyvňujú aj naše orgány a fungovanie: Hnev ničí obličky, stres útočí na srdce
Archetyp 3: Odsudzujúci jedák
Tento stravovací archetyp má často za sebou dlhú históriu diét a aktívnej snahy schudnúť vôbec. Často môžete označovať potraviny ako „dobré“ verzus „zlé“ a máte pocit, že neustále potrebujete jesť čo najčistejšie. Môžete mať tiež veľa stravovacích pravidiel, ktoré sa snažíte dodržiavať, ako napríklad nejesť po určitom čase dňa a/alebo sa vyhýbať určitým skupinám potravín. „Úskalie tohto archetypu tkvie v tom, že sa pravdepodobne nikdy nebudete cítiť pod kontrolou nad jedlom a môžete často zapínať a vypínať diéty. Možno budete bojovať okolo jedla s povestnou mentalitou „všetko alebo nič“. Ak zjete jedno jedlo, desiatu alebo pochúťku, ktoré nie je „v pláne“, môžete sa ocitnúť v rozpakoch tým, že budete pokračovať v jedení „zlých“ alebo „nezdravých“ jedál. Okolo jedla môže byť veľa viny, hnevu, frustrácie a hanby. To môže viesť k drastickým výkyvom hmotnosti, zlému sebavedomiu a telesnému obrazu a častému stresu okolo jedla a jedenia,“ vysvetľuje odborník. Odporúča, aby ste sa postavili čelom k niektorým svojím potravinovým pravidlám a opýtali sa samého seba, či sú tieto pravidlá založené na dôkazoch alebo len na názoroch iných ľudí. Pracujte na tom, aby ste si uvedomili, že všetky potraviny môžu zapadnúť do zdravej výživy: „Pochopte, aké dôležité je nájsť rôzne potraviny, ktoré sú výživné, ale zároveň vám chutia,“ dodáva.
Archetyp 4: Obsedantný jedák
Obsedantný jedák je typ konečného jedáka. Tento typ jedákov je zvyčajne najviac neusporiadaný a dysfunkčný. Môže byť ohrozený vážnou poruchou príjmu potravy. Môžete mať veľa obáv z priberania a konzumácie určitých potravín, ktoré by mohli spôsobiť priberanie: „Úskalia tohto archetypu spočívajú v tom, že sa môže začať stať vážnym problémom duševného zdravia a zhodovať sa s depresiou a/alebo úzkosťou. Bude takmer nemožné cítiť sa šťastne a naplnene a sústrediť sa na dôležitejšie aspekty života ako je vaša rodina, priateľstvá a kariéra, keď sú myšlienky na jedlo tak všestranné. Môžete tiež zápasiť s nerovnováhou elektrolytov, hormonálnou nerovnováhou a nepravidelnou menštruáciou, problémami s plodnosťou, stratou hustoty kostí a problémami s trávením,“ opisuje odborník. V tomto prípade je najlepším kľúčovým riešením vyhľadať odborníka, lekára, dietológa, ktorý sa špecializuje na poruchy príjmu potravy.
Neprehliadnite: Poruchy príjmu potravy nie sú módny trend: Valentína o tom, že štíhlosť nám neprinesie tie hodnoty, ktoré za ňou vidíme
Rada na záver: Aby ste sa naozaj cítili dobre, musíte sa naučiť dôverovať jedlu a svojmu telu nadovšetko!
Čo myslíte, ktorý stravovací archetyp ste práve vy?
spolu hlasovalo 114 ľudí