Ľahký letný cuketový nákyp: Zúžitkujte plody zo záhrady a takto dochuťte nielen bylinkami!
Ak hľadáte ľahký a nie príliš ťažký recept na letný večer, cuketový nákyp je tým pravým letným, na ktorom si aj skutočne pochutíte. Ktoré ingrediencie v ňom nesmú chýbať?
Na prípravu potrebujeme:
1 veľká cuketa zo záhrady
100 – 150g tvrdého syra Ementál
100 - 150 g ovsených vločiek
2 vajcia
2 PL gréckeho jogurtu
cesnak
menší pór
1 kypriaci prášok do pečiva
bylinky ako oregano, petržlenová vňať
morská soľ
múka alebo strúhanka na vysypanie plechu
Mohlo by vás zaujímať: Rýchle recepty: Cuketová polievka vám „nakopne“ imunitu a podporuje chudnutie
Postup prípravy:
Menší pór si pokrájame nadrobno. K tomu si ošúpeme 2 väčšie strúčiky cesnaku.
Ošúpeme si jednu veľkú cuketu a postrúhame na strúhadle do väčšej misky.
Pridáme nadrobno pokrájaný pór a pretlačený cesnak.
Následne pridáme 2 celé vajcia, 2 PL gréckeho jogurtu.
Postrúhame si syr Ementál a pridáme k cuketovej zmesi.
Potom pridáme na zahustenie najemno zomleté ovsené vločky. Môžete podľa potreby aj viac, aby bola cuketová zmes polotuhá.
Čítajte tiež: Cuketa so zeleninou a kozím syrom - pochúťka po taliansky
Napokon pridáme kypriaci prášok do pečiva, ochutíme bylinkami ako oregano, petržlenová vňať alebo iné obľúbené, a osolíme morskou soľou.
Dobre všetko premiešame, necháme 10-15 min. odstáť, aby sa všetky ingrediencie pekne spojili.
Následne si vysypeme stredne veľký plech hladkou múkou alebo strúhankou a cuketovú zmes rovnomerne rozotrieme a uhladíme naň.
Pečieme pri 180 stupňoch asi 25 - 30 min. Podľa potreby aj dlhšie, aby bol povrch zlatistý a chrumkavý.
Neprehliadnite: Grilovaná dobrota aj pre vegetariánov: Cuketa s fetou
Malý tip na záver: Ak vám chýba v recepte mäso, môžete si ho doplniť o kvalitnú šunku, ktorú nakrájate na malé pásiky a pridáte do receptu.