Má vaše telo dostatok vitamínu D? Jeho prítomnosť je dôležitou ochranou voči chorobám, vrátane korony
Dostávame sa do obdobia, kedy naše telo vitamín D postráda a je na mieste, aby sme mu ho doplnili. Jeho prítomnosť v tele je totiž dôležitá ochrana voči civilizačným chorobám.
Ešte donedávna vitamín D nikto veľmi neriešil. Bral sa ako dôležitý nanajvýš pre kosti. Dnes sa však zisťuje, že súvisí s radom chorôb vrátane rakoviny a ako prevencia pred známym korona ochorením. Pritom ho má viac ako polovica ľudí nedostatok.
V súčasnosti je vitamín D jednou z najskúmanejších živín vôbec. Už však mnoho štúdií dokázalo, že jeho nízka hladina súvisí s celým spektrom civilizačných chorôb. Nie je to príliš dobrá správa vzhľadom na to, že jeho nedostatkom trpí minimálne polovica populácie.
Uvádza sa, že asi 50 až 80% populácie má zníženú hladinu vitamínu D. Najrizikovejšími skupinami sú podľa nej potom ľudia nad 50 rokov, ľudia hnedšej pleti, obézni, ale taktiež aj tí, ktorí bývajú v lokalite, kde nesvieti často slnko.
Vitamín D sa tvorí v tele pri slnečnom svite. V našom podnebnom pásme slnko ale toľko nesvieti, a tak u nás minimálne polovicu roka ľudia trpia nedostatkom vitamínu D.
Čítajte tiež: Potraviny, ktoré vášmu telu dodajú potrebný kolagén: Prejedzte sa k pleti bez vrások
Roztrúsená skleróza, cukrovka aj rakovina
Už naozaj nepočítateľné množstvo klinických štúdií preukázalo jasnú súvislosť medzi nízkou hladinou vitamínu D a niektorými chorobami. Vitamín D je nevyhnutný pre diabetes, ochorenia srdca a ciev, ochorenia tráviaceho systému, lupienku či autoimunitné ochorenia ako skleróza multiplex a Crohnova choroba.
Ďalej by podľa všetkého mal chýbajúci vitamín D súvisieť aj s psychickými ťažkosťami vrátane depresií aj schizofrénie alebo tiež s niektorými druhmi rakoviny. Mnoho záverov odborných prác dospelo k tomu, že vitamín D zohráva podstatnú úlohu v prevencii najčastejších typov rakoviny. Konkrétne hrubého čreva, prsníka a rakoviny prostaty. Podľa rôznych štúdií ľudia s dostatočnou hladinou vitamínu D majú väčší predpoklad dlhšieho prežitia.
Mimo toho má vitamín D vplyv na vašu obranyschopnosť. Jeho nedostatok potom vedie k častejším infekciám, ako je potrebné pri chrípkach a chorôb dýchacích ciest.
Bez vitamínu D sa horšie chudne
Uvádza sa, že dostatočná hladina vitamínu D dokonca pomáha pri chudnutí. Je samozrejme jasné, že tu existuje minimálny sekundárny vplyv. Pri zdravotných problémoch je zdravé chudnutie - mienená strata hmotnosti, pri ktorej dochádza k redukcii tuku a nabratiu svalovej hmoty - možné len ťažko. Podľa všetkého má ale vitamín D na chudnutie aj vplyv priamy.
Štúdie poukazujú na fakt, že obézni ľudia majú nízku hladinu vitamínu D. Telesný tuk na seba viaže vitamín D a ten sa potom ďalej v organizme nevstrebáva. Niektoré výskumy prišli s výsledkami, kedy pri dopĺňaní vitamínu D obézni ľudia chudli ľahšie. Odborníci potom poukazujú aj na fakt, že slnečný svit redukciu tuku podporuje, za čím by mohol stáť práve vitamín D.
Mohlo by vás zaujímať: Keď obmedzíte v jedálničku túto jednu vec, vaše telo sa vám poďakuje: Znížite si tlak a zlý cholesterol
Naordinujte si slnko
Telo si produkuje vlastný vitamín D vplyvom pôsobenia slnečného žiarenia, ktoré dopadá na pokožku. Uvádza sa, že ideálny čas strávený na slnku je 15 až 30 minút denne. Bez slnečného krému, lepšie teda pred 10. a potom po 15. hodine.
V našich zemepisných podmienkach ale slnko ako jediný zdroj vitamínu D nestačí. Riešením sú potom doplnky stravy. Tie by ste ale mali brať až vo chvíli, keď naozaj viete, že máte nízku hladinu vitamínu D, čo zistíte na špeciálnych vyšetreniach.
Pokiaľ ale netrpíte vážnymi zdravotnými problémami, do ktorých spadá aj obezita, tak samozrejme nie je hneď nutné letieť na vyšetrenie a následne začať brať doplnky stravy. Ako to platí pri všetkých živínách, stačí len trochu upraviť jedálniček.
Bohaté potraviny na vitamín D sú najmä mastné ryby ako losos či makrela. Všeobecne zdraviu prospešný je rybí tuk, ktorý sa dá konzumovať aj v kapsuliach. Malé množstvo je obsiahnuté aj vo vaječnom žĺtku, hovädzej pečeni, niektorých hubách, cereáliách a v mlieku.