Domáci perník s jablkami: Sladká klasika, ktorá nesklame
Ak aj vy patríte medzi milovníčky sladkého, rozhodne skúste tento perník. Je nenáročný na prípravu a chutí božsky!
Na jeden plech s rozmerom 34 x 25 cm budete potrebovať:
- 3 vajcia
- 180 g kryštálového cukru
- 1 balenie škoricového cukru
- 380 g polohrubej múky
- 40 g kakaa
- 100 ml repkového oleja
- 200 ml plnotučného mlieka (prípadne rastlinnej alternatívy)
- 3 šťavnaté jabĺčka
- 1 kypriaceho prášku do perníka (20g)
- 1/2 prášku do pečiva (6 g)
Na dokončenie 4 PL džemu z čiernych ríbezlí (alebo iného „kyselkavého“ džemu) a trochu strúhaného kokosu.
Postup:
Celé vajcia vymiešajte s kryštálovým aj škoricovým cukrom do peny. Ideálne šľahačom, hotové to bude za pár minút.
Pridajte múku, kakao, prášok do pečiva aj do perníka a dobre premiešajte. Postupne prilievajte aj mlieko a olej.
Nakoniec pridajte na hrubo nastrúhané ošúpané jablká a ešte raz premiešajte.
Cesto vylejte do vymastenej alebo vystlanej formy a dajte piecť do rúry vyhriatej na 170 stupňov. Znížte teplotu tak na 160 stupňov a pečte približne 45 minút. Či je upečený zistíte klasicky, keď zapichnete špajdlu a vyjde von čistá.
Mierne vychladnutý ale stále teplý perník vyberte a otočte spodnou stranou hore. Potrite džemom, nakoniec posypte strúhaným kokosom a pred tým, ako skúsite ochutnať ho nechajte vychladnúť.
Tento výborný recept, vymyslela skvelá Monika z Lapetit. Dobrú chuť!