Presunúť na hlavný obsah

Domáci perník s jablkami: Sladká klasika, ktorá nesklame

Recepty

Ak aj vy patríte medzi milovníčky sladkého, rozhodne skúste tento perník. Je nenáročný na prípravu a chutí božsky!

Na jeden plech s rozmerom 34 x 25 cm budete potrebovať:

  • 3 vajcia
  • 180 g kryštálového cukru
  • 1 balenie škoricového cukru
  • 380 g polohrubej múky
  • 40 g kakaa
  • 100 ml repkového oleja
  • 200 ml plnotučného mlieka (prípadne rastlinnej alternatívy)
  • 3 šťavnaté jabĺčka
  • 1 kypriaceho prášku do perníka (20g)
  • 1/2 prášku do pečiva (6 g)

Na dokončenie 4 PL džemu z čiernych ríbezlí (alebo iného „kyselkavého“ džemu) a trochu strúhaného kokosu.

Postup:

Celé vajcia vymiešajte s kryštálovým aj škoricovým cukrom do peny. Ideálne šľahačom, hotové to bude za pár minút.

Pridajte múku, kakao, prášok do pečiva aj do perníka a dobre premiešajte. Postupne prilievajte aj mlieko a olej.

Nakoniec pridajte na hrubo nastrúhané ošúpané jablká a ešte raz premiešajte.

Cesto vylejte do vymastenej alebo vystlanej formy a dajte piecť do rúry vyhriatej na 170 stupňov. Znížte teplotu tak na 160 stupňov a pečte približne 45 minút. Či je upečený zistíte klasicky, keď zapichnete špajdlu a vyjde von čistá.

Mierne vychladnutý ale stále teplý perník vyberte a otočte spodnou stranou hore. Potrite džemom, nakoniec posypte strúhaným kokosom a pred tým, ako skúsite ochutnať ho nechajte vychladnúť.

Tento výborný recept, vymyslela skvelá Monika z Lapetit. Dobrú chuť!