16 najzdravších potravín: Zlepšite svoju pleť i zdravie vďaka tomuto
Sú zdravé a čo je ešte lepšie, aj veľmi chutné. Vedeli ste, že práve tieto potraviny patria do skupiny tých NAJ?
Nič nové
Samozrejme, nejde o žiadne novinky vo svete stravovania a mnohé z nich denne konzumujete. Ale mnohé možno obchádzate. A to by ste nemali. Tieto potraviny sú zdrojom tých najdôležitejších vitamínov, minerálov, ktoré potrebuje náš imunitný systém a ako bonus, dokážu sa popasovať aj s inými problémami. Veď nie nadarmo sa hovorí, že sme to, čo jeme. Pri kráse a zdraví to platí dvojnásobne. Pretože to, čo zjete, sa prejaví práve cez vašu pleť. Ak si doprajete práve tieto potraviny, budete už do pár týždňov vidieť výsledok. A to nie len na pleti, aj na vašej figúre. Vynikajúco sa hodia do každého diétneho plánu. Samozrejme, nemusíte konzumovať všetky naraz. Rozdeľte si ich, pokombinujte, ale jedzte!
Prečítajt si: Najčastejšie mýty o starnutí: Keď sa naučíte ich ignorovať, budete viesť plnohodnotnejší život
Zázračné potraviny
A ktoré teda patria skutočne medzi tie najlepšie z najlepších?
Avokádo - okrem toho, že sa ide o superpotravinu tohto roka, je avokádo skutočným zázrakom. Doteraz táto pomerne neznáma potravina, je vhodná na výrobu nátierok, alebo oživenie vašich raňajok. Je bohatá na vitamíny C a B a tiež zdrojom zdravých tukov.
Čučoriedky - toto ovocie by ste si mali zamilovať nie len pre super chuť, ale i kvôli benefitom, ktoré vám pravidelnou konzumáciou ponúkajú. Medzi najväčšie patria ochrana pred chrípkovým ochorením, detoxikácia organizmu aj pomoc pri depresii.
Zázvor - tak ten netreba asi nikomu predstavovať. Všeliek, ktorý sa popasuje so zápalovým aj imunitným ochorením. Zázvorový čaj by nemal chýbať u nikoho - najmä v blížiacom sa prechodnom období.
Chia, dyňové a konopné semiačka - raňajky s týmto doplnkom sú hotovým zázrakom. Prečistia a upravia váš tráviaci systém, ale aj vašu pleť, pomáhajú lepšie telu regenerovať a dokonca i v boji so starnutím sa preukázali ako prospešné.
Mohlo by vás zaujímať: Máte kontrolu nad tukmi? Tieto potraviny zahlieňujú organizmus a oslabujú pečeň
Kokosová voda - nič neosvieži vás a vašu pleť lepšie, ako čerstvá kokosová voda. Počas dovolenkového obdobia je najlepšia práve tá z mladého kokosu, ktorú zoženiete v každej destinácii. Pár deci tohto nápoja a už po pár dňoch spozorujete na pleti zmeny.
Cibuľa a cesnak - nie príliš voňavé potraviny, ale na to by ste myslieť pri nich nemali. Dôležitejšie je, že aj cesnak aj cibuľa patria medzi tie svetovo najzdravšie. Dokážu postaviť na nohy a vyliečiť z kašľu, no zároveň i predchádzať menej či viac vážnejším chorobám.
Sladké zemiaky - ďalšia pokrm, ktorý je v našich končinách podstate považovaný za niečo "nové". Batát, alebo sladký zemiak je výbornou náhradou pri vašej diéte. Áno, je síce sladký, resp. sladší, ale i bohatší na vitamíny. Ale tiež i na betakarotén či pektín, ktorý pomáha znižovať hladinu cholesterolu v krvi.
Zelerový džús - no o chuti by sa tu dalo polemizovať, ale čo je 100% pravdivé, sú účinky tohto nápoja. Pohár čerstvo odšťaveného zelerového džúsu nakopne váš metabolizmus, upraví trávenie, rozžiari pleť a oddiali starnutie.
Vlašské orechy a mandle - tieto orechy majú najvyšší podiel vlákniny, vápnika, vitamínu E a riboflavín, než akékoľvek iné orechy. Preto ich mnohí odborníci odporúčajú ako prevenciu pred chorobami.
Citrón - voda s čerstvou citrónovou šťavou môže byť vaša náhrada za tú kokosovú. A ak ňou odštartujete svoj deň, bude to to najlepšie rozhodnutie, aké v mene zdravia pre seba urobíte.
Horká čokoláda - samozrejme, iba ak je kvalitná, vysoko percentná. Takúto čokoládu môžete konzumovať aj každý deň - v primeranom množstve. Doprajete telu napríklad vysoké množstvo antioxidantov, ktoré kakao v sebe ukrýva.
Neprehliadnite: Máte dostatok slnečného vitamínu D? Toto je 7 efektívnych spôsobov, ako si udržiavať jeho správnu hladinu
Kyslá kapusta - a na záver i táto "pochúťka". Ak ste kyslú kapustu tiež len obchádzali, zmeňte svoj postoj. Vysoký podiel vitamínu C, probiotiká, niacín a aj vitamín B1 sú pádne dôvody, prečo si dopriať i ju. Ale pozor, varením stráca svoje benefity, takže radšej ju konzumujte surovú.