10 superjedál, vďaka ktorým vás bude starnutie obchádzať: Okrem prirodzenej mladosti získate aj tieto benefity
Krásna žiarivá pleť začína tým, ako a hlavne, čo jeme. Tieto potraviny vám môžu pomôcť nielen so spomalením procesu starnutia, no ešte omnoho viac.
Krásna žiarivá pleť začína tým, čo jeme
Keď našu stravu obohatíme potravinami naplnenými antioxidantmi, zdravými tukmi, vodou a základnými živinami, naše telo nás svoju vďaku ukáže prostredníctvom svojho najväčšieho orgánu: našej kože. Koža je často prvou časťou nášho tela, ktorá vykazuje vnútorné ťažkosti.
1. Paradajky
Konzumáciou tejto zeleniny môžete odvrátiť UV-indukované nepríjemnosti, ako sú vrásky. A to vďaka lykopénu, pigmentu, ktorý im dáva ich bohatú červenú farbu. Pre vašu pokožku sú dobré aj varené paradajky. V skutočnosti štúdie ukazujú, že naše telá absorbujú lykopén ľahšie z paradajkovej pasty ako z čerstvých paradajok.
2. Červená paprika
Červená paprika je plná antioxidantov, ktoré sú v súvislosti s procesom anti-agingu najdôležitejšie. Okrem vysokého obsahu vitamínu C, ktorý je podporuje produkciu kolagénu, obsahuje červená paprika i silné antioxidanty nazývané karotenoidy. Karotenoidy sú rastlinné pigmenty zodpovedné za žiarivé červené, žlté a oranžové farby, ktoré môžete vidieť na mnohých druhoch ovocia a zeleniny. Majú protizápalové vlastnosti a môžu pomôcť chrániť pokožku pred poškodením od slnkom a jej poškodením environmentálneymi toxínmi.
3. Papája
Táto lahodná superpotravina je bohatá na rôzne antioxidanty, vitamíny a minerály, ktoré môžu pomôcť zlepšiť elasticitu pleti a znížiť vzhľad jemných línií a vrások. Obahuje vitamíny A, B, C, K a E, vápnik, draslík, magnézium, fosfor. Široká škála antioxidantov obsiahnutých v papáji pomáha bojovať proti poškodeniu voľnými radikálmi a môže oddialiť známky starnutia. Papája obsahuje aj enzým nazývaný papaín, ktorý poskytuje ďalšie výhody proti starnutiu tým, že pôsobí ako jeden z najlepších protizápalových činiteľov v prírode. Takže áno, konzumácia papáje (alebo ďalších výrobkov obsahujúcich papaín) môže pomôcť vášmu telu zbaviť sa odumretých kožných buniek, čím zanechá vašu pokožku žiarivú!
Neprehliadnite: Cítite sa unavení? Možno vám chýba magnézium, do jedálnička skúste zaradiť tieto potraviny
4. Čučoriedky
Čučoriedky sú bohaté na vitamíny A a C, ako aj na antioxidanty nazývané anthokyaníny. Tie majú na svedomí krásnu modrú farbu čučoriedok. Tieto silné antioxidanty môžu pomôcť chrániť pokožku pred poškodením spôsobeným slnkom, stresom a znečistením zmierňovaním zápalovej reakcie a zabránením straty kolagénu.
5. Brokolica
Brokolica je protizápalová, anti-agingová “bomba”. Obsahuje vitamíny C a K, rôzne antioxidanty, kyselinu listovú, luteín či vápnik. Naše telo potrebuje vitamín C na výrobu kolagénu, hlavného proteínu v koži, ktorý mu dodáva pevnosť a pružnosť. Ďalšou výhodou je obsah luteínu, ktorý slúži na zachovanie a zlepšenie pamäťovej funkcie mozgu.
6. Špenát
Špenát pôsobí na pleť hydratačným účinkom. Je plný antioxidantov, ktoré pomáhajú okysličovať a dopĺňať celé telo živinami. Je tiež bohatý na vitamíny A, C, E a K, magnézium či luteín. Bohatý obsah vitamínu C vo forme listovej zeleniny zvyšuje produkciu kolagénu, čim udržiava pokožku pevnú a hladkú. Ale to nie je všetko. Vitamín A, ktorý špenát taktiež obsahuje, podporuje i silu a lesk vlasov, zatiaľ čo vitamín K pomáha znížiť zápal v bunkách.
7. Orechy
Mnohé orechy (najmä mandle) sú skvelým zdrojom vitamínu E, ktorý môže pomôcť opraviť tkanivo pokožky, zadržať vlhkosť pokožky a chrániť pokožku pred poškodením UV žiarením. Vlašské orechy dokonca obsahujú protizápalové omega-3 mastné kyseliny, ktoré môžu pomôcť telu tým, že posilňujú membrány kožných buniek, a tým ich chránia pred poškodením slnkom. A malý tip navyše, pri konzumácii orechov neodstraňujte šupku, pretože štúdie ukazujú, že vyše 50% antioxidantov sa jej odtraňovaní stráca
Prečítajte si tiež: Porovnanie jedál, ktoré vyvrátia všetky mýty: O týchto si myslíte, že sú menej kalorické, opak je pravdou
8. Avokádo
Avokádo má vysoký obsah mastných kyselín, ktoré podporujú hladkú a pružnú pokožku. Obsahujú tiež množstvo základných živín, ktoré môžu zabrániť negatívnym účinkom starnutia vrátane vitamínov K, C, E a A, B vitamínov či draslíka. Vysoký obsah vitamínu A v avokáde nám pomáha zbaviť sa odumretých kožných buniek zanechávajúc nám nádhernú, žiariacu pleť. Obsah karotenoidov môže tiež pomôcť pri blokovaní toxínov a poškodení slnečnými lúčmi, a tiež slúžiť ako pred rakovinou kože.
9. Sladké zemiaky
Oranžová farba sladkých zemiakov pochádza z antioxidantu nazývaného beta-karotén, ktorý sa premieňa na vitamín A. Vitamínový zdroj, ktorý sa podieľa na vitamíne, môže pomôcť obnoviť pružnosť pokožky, podporovať premenu kožných buniek a v konečnom dôsledku prispieť k jemnej, mladistvej pleti. Táto lahodná koreňová zelenina je tiež skvelým zdrojom vitamínov C a E, ktoré môžu chrániť našu pokožku pred škodlivými voľnými radikálmi a udržiavať žiarivosť pleti.
10. Granátové jablko
Granátové jablká boli po stáročia využívané ako liečivé ovocie. Granátové jablká môžu chrániť naše telo pred poškodením voľnými radikálmi a znížiť úroveň zápalu v našom systéme. Tieto zdravé plody obsahujú zlúčeninu nazývanú puniklagín, ktorá môže pomôcť zachovať kolagén v koži, a tak spomaľovať známky starnutia. Polovica šálky semien granátového jablka obsahuje 15% z odporúčanej dennej dávky vitamínu C.