Presunúť na hlavný obsah

Viete, do ktorých partií sa najviac ukladá alkohol? V dôsledku tukov na týchto miestach sa vaša postava takto mení

Zdravie

Vo vlastnom záujme myslite na to, že alkohol dokáže zmeniť proporcie doslova „zo dňa na deň.“ S fitness trénerom Michaelom Achbergerom vám odhalíme všetky jeho skryté nástrahy v číslach.

Celý týždeň sa strážite a cvičíte. Nedopriať si trochu hriechu ani cez víkend by bolo príliš tvrdé. Lenže potom možno zistíte, že dva dni zruinovali celé predchádzajúce úsilie.

Keď sa snažíme stravovať a žiť zdravo, malo by byť samozrejmosťou, že pre nás bude alkohol tabu. Existujú však situácie, kedy je ťažké sa mu úplne vyhnúť. Jarná záhradka láka na orosený polliter piva, pri spoločenských udalostiach býva alkohol bežnou súčasťou zábavy. Máme pocit, že jeden pohár nás nezabije, ale nie vždy pri ňom aj zostaneme. Ako vlastne na alkohol reaguje náš metabolizmus a koľko kalórií s ním prijmeme? Skutočnosť je horšia, než si mienime pripustiť.

Prečítajte si: VIDEO: 5 cvikov, ktoré vám vypnú brucho a vylepšia postavu: Pneumatika po nich bude len miznúť

Jedno pivo – viac ako zdravá desiata

V rámci diéty sa alkohol vôbec neodporúča. Ide o takzvané prázdne kalórie, ktoré nemajú žiadny nutričný prínos. Jeden gram čistého alkoholu má 29 kilojoulov, 17 kilojoulov má gram sacharidov alebo bielkovín a 37 kilojoulov má gram tuku. Alkohol sa tak energeticky takmer vyrovná tuku. Jedným pollitrom desaťstupňového piva prijmeme asi 840 kilojoulov, dvoma decilitrami vína 500 kilojoulov, čo už zodpovedá energeticky výživnej desiate.

V prípade tvrdého alkoholu predstavuje 0,5 dl 450 až 500 kilojoulov, napríklad pri slivovici ide o 463 kilojoulov, pri whisky potom o 492 kilojoulov. V prípade likérov činí energetický príjem ešte o 100 kilojoulov viac.
Svetová zdravotnícka organizácia odporúča príjem alkoholu obmedziť na príležitostnú konzumáciu maximálne 20 gramov alkoholu denne, konkrétne 16 gramov u žien a 20 gramov u mužov, čo zodpovedá poháru vína či jednému 12 ° pivu. Destiláty a ešte kalorickejšie likéry radia celkom vynechať.

Alkohol urýchľuje ukladanie tuku

Okrem prázdnych kalórií sa v alkohole skrývajú aj ďalšie riziká. Telo ho totiž vníma ako toxickú látku, a preto sa ho snaží z organizmu čo najrýchlejšie odbúrať. Na spaľovanie potravín, ktoré sme skonzumovali, mu preto už nezostanú kapacity. S väčším množstvom sa koncentrácia alkoholu v tele zvyšuje, kým rýchlosť odbúravania zostáva rovnaká.

Ďalšie jedlo, ktoré prijmete spolu s alkoholom, sa ukladá do tukových zásob, pretože v prvom rade sa musí odbúrať alkohol. Alkohol spomaľuje metabolizmus potrebných živín a navyšuje denný príjem energie.
Ďalšie nebezpečenstvo prináša alkohol v podobe oslabenej vôle. Už po pohári piva mizne schopnosť sebakontroly, kedy si dokážeme rozkázať, čo jesť a čo nie. S alkoholom navyše rastie chuť na pochutiny, ako sú oriešky, čipsy a slané či mastné jedlá, ktoré sú v diétnom režime úplne nevhodné.

Alkohol mení postavu

Pravidelným popíjaním alkoholu teda neprispievame ani nášmu zdraviu ani našej postave. Nadmerné pitie sa vie negatívne podpísať na postave, keďže energetická výdatnosť alkoholu je nadmerná a užívanie alkoholu je spojené častokrát s imobilnými aktivitami. Pri nedostatku pohybu  a nadbytku príjmu prázdnych kalórií dochádza k ukladaniu tuku :

  • Oblasť brucha okolo pupku
  • Podpora tvorby celulitídy
  • Nahromadenie tukových vankúšikov vo vnútorných stehnách
  • U starších žien ukladanie tukov v oblasti tricepsov
  • U mužov vďaka utlmeniu tvorby testosterónu pitím alkoholu sa ukladá tuk aj do oblasti bokov

Ďalším negatívnym optickým javom pri pití alkoholu je vyšší stupeň zavodnenia a tým človek vyzerá po pití ešte pribratejšie:

  • Celá oblasť tváre (s tým spojené aj dočasné zmiznutie vrások)
  • Zavodnená oblasť rúk
  • Voda v oblasti členkov
  • Voda na prstoch a rúk a nôh
  • Voda v oblasti brucha a v celom podkoží problémových partií

Čo si smieme dovoliť

Diétu neoklamete ani nealkoholickým pivom alebo ochutenými pivami typu radler s nízkym obsahom alkoholu. Pivo je sladový nápoj s objemom alkoholu menším ako 0,5 %, ale s vysokým obsahom sacharidov okolo 40 gramov na liter. Pri chudnutí by sme sa mali všetkým jeho podobám vyhnúť.  Iný nápoj než suché biele víno, ideálne v podobe striku v pomere 1:1, sa skrátka s diétnym režimom nezlučuje.
Možnosť príležitostnej konzumácie alkoholu je rovnako ako jedálniček pri snahe redukovať váhu vhodné konzultovať s odborníkom, ktorý vám poradí s dávkovaním i množstvom. Vždy je to individuálne, záleží aj od okolností a toho, v akej fáze chudnutia sa človek nachádza. Na začiatku diéty rozhodne odporúčam alkohol úplne vylúčiť.

Ako sa alkohol spracováva v tele?

Na to, aby sme pochopili, prečo nás alkohol ovplyvňuje tak, ako to robí, je dôležité vedieť, ako sa v tele spracováva.
Po konzumácii prvého alkoholického nápoja sa 25 % tohto alkoholu absorbuje priamo zo žalúdka do krvného riečiska, zvyšok sa vstrebáva cez tenké črevo. Alkohol je všeobecne absorbovaný pomerne rýchlo, jeho absorpcia sa však môže zrýchliť v závislosti od niekoľkých faktorov:

  • množstvo jedla v žalúdku (plnší žalúdok spomaľuje rýchlosť absorpcie)
  • či je nápoj sýtený (šampanské sa absorbuje rýchlejšie ako nesýtené nápoje)
  • koncentrácie alkoholu v nápoji

Mohlo by vás zaujímať: Aký je váš metabolický vek v porovnaní so skutočným? Tento vzorec odhalí veľa o vašej fyzickej kondícii a zdraví

Približne 98 % konzumovaného alkoholu sa spracováva v pečeni, pričom zvyšné 2 % až 10 % sa vylučuje močom, dýchaním a potom. Množstvo alkoholu v bežnom nápoji bude trvať približne 10 hodín, kým ho  priemerná osoba spracuje, čo znamená, čím viac sa spotrebuje na jednom mieste, tým vyšší je nárast obsahu alkoholu v krvi. Keď pečeň spracováva alkohol, robí to dvoma spôsobmi.

Z alkoholu sa väčšinou rozkladá enzým alkoholdehydrogenáza (ADH, ktorý je obsiahnutý v pečeňových bunkách). ADH potom metabolizuje alkohol na acetaldehyd. Acetaldehyd je rozdelený na octan iným enzýmom, aldehyddehydrogenázou. V konečnom štádiu sa acetát ďalej metabolizuje, nakoniec telo opúšťajú ako odpadové produkty oxid uhličitý a voda.

Druhým spôsobom, akým môže byť alkohol spracovávaný, je menej obvyklá alternatíva, ktorá používa iné pečeňové enzýmy. Táto alternatívna cesta, nazývaná mikrozomálny systém, oxidácie etanolu, sa používa, keď má krv veľmi vysoký obsah alkoholu.