Najrizikovejšie chyby, ktoré vedú k ukladaniu tukov na bruchu: Sme nepoučiteľní a na toto si stále nedávame pozor
Osobný tréner Michael Achberger zostavil dvanásť bodov, v ktorých rozoberá najčastejšie príčiny priberania tuku v oblasti pása. Pokiaľ môžete, vyhnite sa im ešte včas a myslite tak aj na svoje zdravie.
Tuk v oblasti brucha trápi nejedného z nás, čo môže byť príčinou? Iba o jedle to byť nemusí. Brušný tuk môže ukazovať na rad ochorení ako je metabolický syndróm, ochorenie srdca a rakovinu.
V lekárskej terminológii býva nazývaný viscerálnym tukom, pretože obaľuje vnútorné orgány. Zdravotné problémy predstavuje pre všetkých, aj osoby s normálnou hmotnosťou. Názorne vám ukážem jednotlivé príčiny.
Prečítajte si tiež: Kedy je dobré vážiť sa pri chudnutí a kedy radšej nie: Tieto slová fitnes trénera by ste si mali vziať k srdcu
1) Konzumácia potravín a nápojov s veľkým množstvom cukru
Značná časť ľudí skonzumuje denne viac cukru, než si uvedomujú. Medzi potraviny bohaté na cukor patria najrôznejšie cukrovinky, torty, sladené nápoje a ďalšie. Nenechajte sa zmiasť, aj produkty tváriace sa zdravo môžu byť plné cukru, preto VŽDY čítajte zloženie. Štúdie preukázali spojitosť medzi nadmerným množstvom brušného tuku a vysokým príjmom cukrov (najmä. fruktózy).
Klasický cukor aj kukuričný sirup obsahujú veľké množstvo fruktózy. Prvý spomínaný tvorí z 50% fruktózy, kukuričný sirup z 55%. Ľudia konzumujúci väčšie množstvo fruktózy majú problém so spaľovaním tuku a rýchlosťou metabolizmu. Tekuté kalórie zo sladkých nápojov vás navyše ťažko zasýtia.
2) Alkohol
Alkohol môže byť v malom množstve prospešný (najmä červené víno). Znižuje riziko srdcových a mozgových príhod. Vo veľkom množstve však spôsobuje zápaly, ochorenia pečene a ďalšie ťažkosti.
Niektoré štúdie potvrdili, že alkohol potláča spaľovanie tuku a nadmerné množstvo kalórií z neho prijatých sa čiastočne ukladá ako brušný tuk. Z toho vychádza aj známy pojem "pivné brucho".
3) Trans tuky
Bolo preukázané, že spôsobujú zápaly, môžu prispieť k inzulínovej rezistencii a chorobám srdca. Štúdie na zvieratách ukázali, že častá konzumácia trans tukov môže mať vplyv na priberanie v oblasti brucha.
4) Málo pohybu
Sedavý spôsob života patrí medzi najrizikovejšie faktory zlého zdravotného stavu. Ľudia sa stále menej hýbu, čo je jednou z hlavných príčin častejšieho výskytu obezity. Je overený fakt, že ženy sledujúce televíziu viac ako 3 hodiny denne mali 2x vyššie riziko, že priberú tuk v oblasti brucha.
5) Nedostatok bielkovín
Dostatok bielkovín v strave prispieva k menšiemu pocitu hladu, väčšej sýtosti a zrýchleniu metabolizmu. To všetko napomáha k spontánnemu zníženiu denného príjmu kalórií. Ľudia, ktorí jedia väčšie množstvo bielkovín, sú menej náchylní k ukladaniu brušného tuku.
Nedostatok bielkovín zvyšuje hladinu hormónu neuropeptid Y, ktorý podporuje chuť do jedla a priberaniu.
6) Menopauza
Počas menopauzy dochádza k hormonálnym zmenám, poklesu hladiny estrogénu a následne ukladania tuku do oblasti brucha. Niektoré ženy v prechode priberú viac, iné menej, vplyv majú gény, ale aj vek, v ktorom menopauza začne. Menší problém s priberaním tuku majú tie ženy, u ktorých menopauza začala v mladšom veku.
7) Nerovnováha črevnej mikroflóry
V našich črevách žijú stovky druhov baktérií. Môžu byť zdraviu prospešné aj naopak. Zdravá črevná mikroflóra je dôležitá pre správnu funkciu imunitného systému. Podľa niektorých výskumov môže mať jej nerovnováha negatívny vplyv na ukladanie brušného tuku.
8) Ovocné šťavy a džúsy
Aj ak nie sú v 100% džúsu žiadne pridané cukry, prirodzene ich obsahuje veľké množstvo. Ovocný cukor (fruktóza) obvodu vášho pása neprospieva, ako už bolo spomenuté v prvom bode.
Napríklad 250 ml 100% jablčného džúsu aj koly obsahuje rovnaké množstvo cukru - 24 g. Šťava z hrozna má dokonca 32 g cukru. Tieto tekuté kalórie na rozdiel od pevnej stravy neuspokoja vašu chuť k jedlu. Dostať touto formou do seba obrovské množstvo cukru je teda viac než jednoduché.
9) Stres a kortizol
Kortizol je produkovaný kôrou nadobličiek a hovorí sa mu "stresový hormón", lebo jeho hlavným cieľom je mobilizácia organizmu pri stresovej záťaži. Nadbytok kortizolu môže prispieť k ukladaniu tuku v oblasti brucha. Mnoho z nás má tiež tendenciu sa v strese prejedať, čo je ďalším krokom na priberanie.
10) Nedostatok vlákniny
Strava chudobná na vlákninu a bohatá na rafinované cukry vedie k ukladaniu viscerálneho tuku. Zvýšenie príjmu rozpustnej vlákniny o 10g vedie k zníženiu množstva brušného tuku o 3,7%. Celozrnné potraviny bohaté na vlákninu napomáhajú proti ukladaniu viscerálneho tuku.
Mohlo by vás zaujímať: Cvik nožnice si zamilujete: Prekrižovanie nôh v ľahu urobí s pneumatikou okolo pása divy
11) Genetika
Gény hrajú v ukladaní tuku do oblasti brucha tiež svoju úlohu. Konkrétne ide o gén pre receptor regulujúci kortizol a gén kódujúci receptor leptínu.
12) Nedostatok spánku
Mnoho štúdií potvrdilo súvislosť medzi nedostatkom spánku a naberaním tuku. Ženy, ktoré spia 5 a menej hodín majú o 32% vyššie riziko nadváhy o 15 kg v porovnaní s tými, ktoré spia aspoň 7 hodín. Ukladanie tuku môžu ovplyvňovať aj rôzne poruchy spánku, napr. spánková apnoa.
Naberanie tuku v oblasti brucha je ovplyvnené radom rozličných faktorov. Za niektoré často nemôžete (genetika, hormonálne zmeny v menopauze), iné máte vo svojich rukách (správne stravovanie, pohyb) a na tých pracujte.