Presunúť na hlavný obsah

Domáci chlieb, zmrzlina či cesto na pizzu: Tieto jednoduché recepty si zamilujete

Zábava

Trend „home made“ je čím ďalej, tým silnejší a mnohí z nás skúšajú pripravovať aj potraviny, ktoré predtým bežne kupovali v obchodoch. Či ide o chlieb, zmrzlinu alebo dokonca pivo – domáce je skrátka domáce. Človek má kontrolu nielen nad chuťou, ale aj nad kvalitou použitých surovín.

Voňavý a chrumkavý chlieb

Zabudnite na dopekané chleby z mnohých supermarketov, upečte si vlastný. Jeden zo základných receptov je jednoduchý. Ak chcete, aby bol váš bochník pekne klenutý a chlieb sa neprepadol, pracujte so surovinami izbovej teploty.

Potrebujete:

  • 600 g hladkej múky
  • 450 ml vlažnej vody
  • 25 g droždia
  • 2 kávové lyžičky soli
  • kávovú lyžičku cukru
  • semienka na posypanie – výborné sú ľanové či slnečnicové

Postup: V troche vody rozpustite asi lyžičku cukru a rozdrobte droždie. Do misky preosejte múku, pridajte postupne všetky ostatné suroviny a pomaly premiešavajte. Keď sú všetky suroviny v miske, poriadne vymieste, kým nie je cesto vláčne. Potom ho prikryte utierkou a nechajte vykysnúť na teplom mieste. Asi po dvoch hodinách z neho na pomúčenej doske pripravte bochník, ktorý uložte do pekáča vystlaného papierom na pečenie alebo utierkou. Nechajte ešte polhodinku podkysnúť, prikryte a dajte piecť do rúry na 230 stupňov asi na 30 minút. Potom odkryte a pečte ešte 20 minút, aby chlieb chytil farbu. Nezabudnite ho hneď po dopečení vybrať a dať chladnúť na mriežku – ostane tak chrumkavý.

Náš tip: Odrádza vás prácne miesenie cesta? Uľahčite si ho použitím kuchynského robota. Užitočné funkcie má napríklad Klarstein Lucia, ktorý si môžete kúpiť v ANDREA SHOPE. Okrem prípravy rôznych druhov cesta v ňom tiež vyšľaháte šľahačku, pomeliete mäso, alebo si pripravíte chutné smoothies. 

Domáca pizza

Aj vy občas kupujete hotové cesto na pizzu, alebo mrazený polotovar? Odteraz už nemusíte, prípravu zvládnete doma za chvíľku.

Potrebujete:

  • 1 droždie
  • 600 g hladkej múky
  • 1 dl oleja
  • 1 lyžičku cukru
  • 1 lyžičku soli
  • 1 – 2 dl teplej vody

Postup: V teplej vode rozpustite cukor a rozdrobte droždie. Nechajte napučať. Pridajte soľ, olej a múku a vypracujte cesto. Vyvaľkajte ho a dajte na plech vystlaný papierom na pečenie. Ak chcete pizzu tenšiu, cesto rozvaľkajte na dva plechy. Následne stačí dodať suroviny podľa chuti. Klasická pizza sa pečie pri veľmi vysokých teplotách. Nastavte teplotu na rúre na maximum a po jej dosiahnutí ešte aspoň desať minút počkajte, kým pizzu do nej dáte.

Náš tip: Prípravu cesta vám opäť uľahčí kuchynský robot Klarstein Lucia. Vďaka nemu sa z domáceho chleba môžu tešiť aj ľudia, ktorým by ručné miesenie cesta robilo zo zdravotných dôvodov problémy.

Sladké potešenie

Zmrzliny z obchodu či zo zmrzlinárne občas bývajú presladené, či z nich dokonca vyslovene cítiť umelé príchute. To sa vám v prípade domácej zmrzliny stať nemôže.

Potrebujete:

  • 420 ml smotany na šľahanie
  • 1 plechovku kondenzovaného mlieka
  • posekané orechy/ čokoládu/keksíky

Postup: Vyšľahajte šľahačku a potom do nej jemne vmiešajte kondenzované mlieko. Keď sú úplne zmiešané, podľa chuti môžete pridať orechy, čokoládu, kúsky ovocia a podobne. Zmes dajte do nádoby, uzavrite a uložte do mrazničky. Každých 20 – 30 minút premiešajte, kým úplne nestuhne.

Náš tip: Chcete si zjednodušiť a urýchliť prípravu? Vďaka zmrzlinovaču Klarstein Vanilla Sky všetko zvládnete do trištvrtehodiny. Vlastnú zmrzlinu si pohodlne vyrobíte aj so zmrzlinovačom Bacio Azzuro, ktorý môžete teraz vyhrať. Zahlasujte za naj zmrzlinový recept na www.domacazmrzlina.sk a šťastie sa usmeje možno práve na vás. Oba zmrzlinovače si môžete zakúpiť aj v ANDREA SHOPE. 

Pivo pre fajnšmekrov

Varenie piva na prvý pohľad vyzerá zložito, a to najmä preto, že potrebujete nakúpiť vybavenie, ako napríklad kvasnú nádobu. Je pravda, že ide skôr o záľubu, ale z dlhodobého hľadiska aj ušetríte – a zároveň sa budete môcť pochváliť vlastným zlatistým mokom. Pre začiatočníkov je najjednoduchšie použiť mladinový koncentrát v konzerve. Ide vlastne o vopred pripravenú zmes sladu a chmeľu. Jedno balenie stojí od 10 do 20 eur a podľa značky vďaka nemu pripravíte 9 a viac litrov piva.

Potrebujete:

  • mladinový koncentrát v konzerve
  • kvasinky (bývajú pribalené ku koncentrátu v konzerve)
  • v prípade potreby 1 kg sladového cukru (maltóza)

Postup: Kvasinky rozmiešajte asi v 2 dl vody s teplotou okolo 25 stupňov Celzia. Nechajte približne 20 minút odpočívať. Medzitým po vydezinfikovaní fermentačnej nádoby do nej vlejte predpísané množstvo prevarenej vlažnej vody (asi 4-5 l). Pridajte mladinový koncentrát a miešajte, kým sa nerozpustí. Za stáleho miešania pridávajte vodu a asi v polovici môžete pridať aj sladový cukor. Keď je nádoba plná požadovaného množstva vody, uzatvorte ju a nechajte kvasiť 1 – 2 týždne na chladnom mieste. Potom môžete plniť vysterilizované fľaše, do ktorých ešte treba pridať trochu hroznového cukru – dextrózy. Fľaše nechajte ešte asi 14 dní odstáť pri izbovej teplote.

Náš tip: Pivo sa dá plniť aj do 5-litrových súdkov, z ktorých svoju uvarenú pochúťku môžete vďaka domácemu výčapnému zariadeniu Klarstein Skal aj čapovať. Úspech medzi priateľmi na grilovačke či pri futbale je zaručený.  Ak by sa nebodaj váš produkt nestretol s veľkým úspechom, nezúfajte. Pomocou domáceho výčapníka môžete prirodzene čapovať aj kúpené pivo. Kúpiť ho môžete v ANDREA SHOPE.

Dobrí pomocníci nadovšetko

Máte chuť pustiť sa do „home made“ nápojov či jedál, nemáte však dostatok času? Problém vyriešia spoľahliví kuchynskí pomocníci. Zamiesia cesto, pomelú mäso, pripravia smoothie nápoj či zmrzlinu, ochladia pivo. Výkonné a zároveň dizajnové spotrebiče za rozumné ceny prináša nemecký Klarstein, navyše ponúka predĺženú trojročnú záruku. Kúpite ich v osvedčenom internetovom obchode ANDREA SHOP.

Spoznajte domácich pomocníkov Klarstein.

Tento článok sme pripravili v spolupráci s internetovým obchodom ANDREA SHOP.

Advertoriál.